Otthon készült

A természet ajándéka: ezt a gyógynövényes tortát cukorbetegek is fogyaszthatják

A finomság neve is sok mindent elárul.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta minden évben meghirdeti a hobbicukrászoknak  a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt. Így történt ez 2019-ben is, melyen a legjobb gyógynövényes tortáért járó Diabess-Györgytea különdíjat egy bodzás túrókrémes alkotás, Kónya Mártonné Eta “A természet ajándéka” fantázianevű tortája érdemelte ki.

Kihirdették az év házi cukormentes tortáját
A legjobb gyógyhatású alapanyagot tartalmazó tortát és a legkreatívabb receptet is díjazták.

Ezt a tortát cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják. Egy szelet szénhidráttartalma 4,6 gramm, energiatartalma  77,8 kalória. A receptet az alapítvány blogja tette közzé, köszönet érte.

A természet ajándéka torta receptje

Tészta hozzávalói

45 gramm zabpehelyliszt, 45 gramm őrölt eritrit, ½ kávéskanál sütőpor, 3 darab tojás, 1 kávéskanál reszelt citromhéj.

A tojásokat szétválasztjuk. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A fehérjét kemény habbá verjük az őrölt eritrittel. Ha kész, óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját, majd a lisztbe elkevert sütőport, végül a reszelt citromhéjat. Beleöntjük egy 26-cm-es kapcsos tortaformába, melyet sütőpapírral kibélelünk. Megsütjük, mint egy hagyományos piskótát – 160 °C-on körülbelül 18 perc. Ha kész, kihűlés után kivesszük a formából, a papírt lehúzzuk róla, s visszahelyezzük a tortaformába.

Hogyan lett cukormentes Áfonya hercegnő tortája?
2016 cukormentes országtortája szigorú ellenőrzéseken ment keresztül.

Krém hozzávalói

375 gramm zsírszegény túró, 2 darabb Danon aktívia pille natúr joghurt (250 grammos), 250 gramm bodzalé, 18 gramm zselatin (körülbelül 1 ¾ csomag), 120 gramm őrölt eritrit, 4 teáskanál citromlé.

A bodzalevet akkor készítjük, mikor virágzik a bodza. A nagy befőttes üveget megtöltünk bodzavirággal, amennyire csak lehet! Karikázunk rá citromot, s felöntjük vízzel. Teszünk rá kicsi nátrium-benzoátot, és hagyjuk érlelődni 4-5 napig. Ezután leszűrjük, és kész is a bodzalé, melyet lehet üvegbe tenni vagy akár lefagyasztani, kis adagokban.

A bodzalébe megáztatjuk a zselatint. A turmixgépbe beletesszük a 375 gramm túrót, joghurtot, őrölt eritritet, citromlevet. A zselatinos bodzalevet jól felforrósítjuk, s azt is beletesszük. Jól eldogozzuk a géppel.

Málnazselé hozzávalói

250 gramm málna, 30 gramm őrölt eritrit, 1 teáskanál citromlé, ½ csomag zselatin (5 gramm)

A málnát botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk az eritritet, a citromlevet, majd a 2 evőkanál vízben megáztatott, felforrósított zselatint.

Habfelhő borítja az ország cukormentes tortáját
A Három kívánság nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet.

A torta összeállítása

A piskótára öntjük a túrós krém jó felét és dermedésig hűtőbe tesszük. (Addig nagy tálba teszünk forró vizet, és a maradék krémet tálastól beletesszük, hogy ne dermedjen meg.) Ráöntjük a málnás részt. Mehet a hűtőbe, dermedésig. Utána jöhet rá a maradék túróskrém. Megszórjuk reszelt citromhéjjal, és újból mehet a hűtőbe.

Teljes dermedés után, kivesszük a formából, és 16 szeletre vágjuk. Jó étvágyat hozzá!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik