Otthon készült

Hogyan lett cukormentes Áfonya hercegnő tortája?

Ötödször írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet idén a budapesti Tortavár Cukrászda „Áfonya hercegnő tortája” nyert meg.

A független laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az édesség valóban nem tartalmaz hozzáadott cukrot – írja a greenfo.hu. De miből mennyi van benne, és hogyan tudták mindezt megmérni?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján a nyertes édességből, vagyis az„Áfonya hercegnő tortája” elnevezésű tortából egy szelet 8,8 g szénhidrátot és 228 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat az idén is a WESSLING Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

afonyatorta2

Elemeire szedték a győztest

Ahogy az a Laboratorium.hu tavalyi cikkéből is kiderül, az energiatartalom csak vizsgálatok hosszú sora után határozható meg. A győztes tortát ezért az idén is elemeire szedték, bevetettek minden ismert klasszikus és műszeres vizsgálatot a paraméterek meghatározásához. Az eredmények alapján megállapították, hogy 100 g torta a legtöbb mennyiségben (15,5%) zsírt, szénhidrátot (7,0%) és fehérjét (6,9%) tartalmazott. A cukrok közül nagyon kis mennyiségben találtak fruktózt (1,1%), glükózt (0,4%) és laktózt (1,7%).

A laboratóriumi nyomozás során szacharózra gyakorlatilag nem bukkantak (<0,2%), az élvezetes, édes íz kialakításához ugyanis eritritet használtak: egy olyan édesítőszert, amely rendkívüli mértékben hasonlít a kristálycukorhoz. Az édesítő intenzitása 60-80%-ban felel meg a kristálycukornak, de a kalóriaértéke gyakorlatilag nulla, így jól használható a cukor pótlására. A cukoralkoholok közül ez ürül ki a leggyorsabban a szervezetből, így túlzott fogyasztása esetén sem kell kellemetlen mellékhatásokra (hasmenésre) számítanunk.

Hogyan mérték a tortát?

A hagyományos laboratóriumi eszközök (lombik, kémcső, pipetta) használata mellett a vizsgálólaboratórium felvonultatta a legmodernebb arzenálját is: a zsír kinyerése egy több ciklusban dolgozó, teljesen automata berendezésben történt, a fehérjetartalmat ugyancsak egy automata rendszer, egy modern titráló berendezés segítséggel, a cukrok és cukoralkoholok mérését pedig elválasztás technikával végezték. A kalóriatartalmat a cukrok szétválasztásával, az élelmi rostok számát enzimes emésztéses eljárással határozták meg, a sótartalomnál pedig a Nátrium atomot mérték a hagyományos elemanalitika szerint (a gerjesztett atomok és ionok induktív csatolású plazma segítségével állíthatók elő és mérhetők).

Augusztus 20-án kóstolhatjuk meg

A cukrász törekvésének köszönhetően alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű desszert született, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A finomságot először augusztus 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség a Várkert Bazárnál, ahol idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre és testösszetétel mérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban. Az Áfonya hercegnő tortája augusztus 20-ától az ország számos cukrászdájában kapható lesz.

Fotók: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik