Otthon készült

Nyári bulik nagy kedvence a tejfölös-citromos piskóta

A világ egyik leggyorsabban összerakható, tökéletes ár-érték arányt felmutató, ízélményben pedig mindenképpen az élmezőnyhöz tartozó édesség.

A bevezetőben nem vicceltem ám, előkészítettem a stopperórát és lemértem: az összeállításhoz 13 percre és 7 másodpere volt szükségem. És nem kapkodtam. A desszertünk pedig még a pénztárcánkat is kíméli. A babapiskóta nagyobb csomagja 600 forint körül van (és nem is kell bele mind). A tejföl is 500-600 forint, a citrom 80-100 forint, a 15-20 dkg cukor pedig legyen 40 forint. Igazítsuk a végösszeget 1200-1300 forint közötti tartományba. Egy tál desszert 6 főre. Mi teszünk bele olykor tejszínt is, ha épp van itthon, és ma már a tejfölt a konyhánkban felváltotta a görögjoghurt.

És ahogy minden kedves családi receptünknek, úgy ennek a szupergyors, szuperolcsó és szuperfinom édességnek is saját története van.

Joghurtos, szilvás süti, ami biztos, hogy feldobja a napunkat
Megspékelhetjük diós-, mandulás- vagy vaníliás fagyival.

A történet

Még a szegedi nagymama − aki akkor még nem is volt nagymama − készítette el ezt egy nyári, családi összejövetelre, amolyan kísérletképpen, ugyanis édesanyám − aki ma már bizony nagymama − mindig is szeretett kísérletezgetni, új ételeket kipróbálni. Ebben a fáradhatatlan konyhai munkában a gyerekei voltak a legfőbb partnerei, mivel szerető férje a gasztronómiában kissé konzervatív vonalat képviselte. De azon a nyári, sütögetős, beszélgetős délutánon, miután mindenki belevájta villáját a hideg, tejfölös, citromos piskótába, minden megváltozott. Azon a nyáron nem nagyon telt el családi buli e desszert nélkül.

Sajnos azonban az első unoka, a fiam tejérzékeny lett, így a receptet hosszú időre el is felejtettük, egészen a tavalyi esztendőig. Ekkor ugyanis egy széleskörű kontrollvizsgálat semmiféle allergiát nem mutatott már ki, és szép lassan előkerültek a tejes ételek is. Nekem meg bevillantak a szegedi nyarak és az a hideg, tejfölös, citromos, piskótás finomság. El is készítettem a családnak és az első villanyomokat épp olyan gyorsan követték a következő barázdák, ahogy a szegedi időkben.

És akkor íme a recept.

Hozzávalók:

  • Egy csomag babapiskóta
  • 5-6 dl tejföl vagy görögjoghurt
  • Egy citrom
  • 15-20 dkg porcukor (ízlés szerint)
  • 2 dl tejszín (el is hagyható)

Elkészítése:

Egy keverőtálba beletesszük a tejfölt vagy a görögjoghurtot, hozzáadjuk a porcukrot, a citrom levét és belereszeljük a héját. Ha tejszínnel készítjük, akkor felverjük és óvatosan hozzákeverjük. Egy üveg-, cserép- vagy fémtál alját megkenjük a krémmel vékonyan. Erre helyezzük az első sor babapiskótát. Nem fér bele egyformán, ezért az egyik sor mellé nyugodtan mehet merőlegesen egy másik sor piskóta, de akár félbe is törhetjük őket.  Az első réteg tetejét is megkenjük a krémmel és mehet rá a második réteg, amelynek végül szintén megkenjük a tetejét. Egy éjszakára vagy egy délelőttre a hűtőbbe tesszük, hogy a piskóták magukba szívjanak épp annyit a krémből, hogy vajpuhára pihenjék magukat.

Ez természetesen az alapváltozat. De a kreatív fantáziát se hagyjuk munka nélkül! Bátran kísérletezgessünk! Akár  tehetünk mazsolát vagy más apróbb aszalt gyümölcsöt a krémbe, aminek biztos jól áll egy kis fahéj is vagy vanília esetleg rum. Jó étvágyat, de arra ne igen számítsanak, hogy a tálat vissza kell tenni a hűtőbe…

Fotók: Dobó Csaba

Mákkal az igazi a kétbögrés süti
Ez az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik