Mozaik

Megérkezett Tatára a vadludak királya

wikimedia commons
wikimedia commons
Globálisan veszélyeztetett, fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.

Ahogy közeleg a november 25-i Tatai Vadlúd Sokadalom időpontja, úgy fordul egyre nagyobb figyelem az Öreg-tóhoz érkező madarak iránt.

A rendezvény Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiválja. Különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely Európában, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Vármegyei Csoportja közösségi oldalán számolt be arról, hogy lencsevégre kapták az idei első vadludakat a tatai Öreg-tavon, köztük egy globálisan veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett példányt.

Pénteken, november 3-án hajnalban az Öreg-tóra nem hiába mentek ki a kollégáink. Ébredező vadludakat találtak: 29 nagy lilik és 1 vörösnyakú lúd köszöntötte a hajnalt a lassan ideális vízszintet elérő tómederből

– írták a posztban.

A madarászok bíznak benne, hogy innentől intenzíven növekszik majd a ludak száma.

Amit a vörösnyakú lúdról tudni érdemes

A vörösnyakú lúd Szibéria északnyugati részén, az arktikus és szubarktikus tundrákon fészkel. Kis kolóniákban költ, fészekalja 3-7 tojásból áll, a fiókák 25 napi kotlás után kelnek ki. Sokszor ragadózómadarak fészke közelében költenek, hogy a szárazföldi ragadozóktól biztonságban legyenek.

 

A legtöbb egyed a Kaszpi- és a Fekete-tenger mellékén telel. A csoporttól elszakadt példányok más lúdfajokkal nyugat-európai országokba is eljutnak, de egyre gyakoribb vendégek a Kárpát-medencében, így hazánkban is.

 

A madár természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Kapcsolódó
Világszerte veszélyeztetett vörösnyakú ludat lőttek le a Hortobágyon
Enyhítettek a vadászati korlátozásokon, ez lett a vége.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik