Mozaik

Káprázatos fotókon a vasárnap esti égi parádé

Pozsik Gábor
Pozsik Gábor
A sarki fény Magyarországon is elbűvölően szép, de csak ritkán tapasztalt égi jelenség.

Vasárnap naplemente után, idén 10. alkalommal tűnt fel a sarki fény az égbolton, amit hazánkban is több helyen szemmel lehetett követni. Este nem kellett messzi földre utazni azért, hogy a sarki fény lélegzetelállító égi táncát láthassuk. Elég volt az ablakból kinézni, az erkélyre kiállni vagy kisétálni a saját kertünkbe, hogy gyönyörködni tudjunk eme hazánkban ritkaság számba menő légköroptikai jelenségben.

A Sokszínű vidék megkeresésére Pozsik Gábor, aki Nógrád vármegyében, Bátonyterenyéről örökítette meg a rózsaszínben pompázó égi jelenséget így mesélt.

Olvastam az előrejelzéseket, hogy éjszakára várható geomágneses vihar, így már készültem, hogy hátha lesz sarki fény. Most pedig egészen véletlenül ránéztem az Időkép prédikálószéki webkamerájára, ahol észrevettem, hogy megjelent. Gyorsan elő is vettem a fényképezőt és szaladtam fotózni. Pár perc alatt az egész égbolt vörösbe borult, még szabad szemmel is gyönyörűen kivehetők voltak a színek.

Gábornak már nem az első találkozása volt a sarki fénnyel, de mind közül a tegnap esti jelenség volt a legszebb a számára.

Óriási élmény volt. Március 23-án is sikerült fotóznom a Boszorkány-kőről, bár akkor csak a hosszú záridős fényképeken volt kivehető a sarki fény, majd rá egy hónap múlva április 23-án szabad szemmel is láthattam Bátonyterenyéről. De az közelébe sem ért a mostanihoz, akkor a színek nem látszottak szabad szemmel, csak halvány, sávok

– osztotta meg nem mindennapi élményeit.

Pozsik Gábor gyönyörű fotói a következő galériában tekinthetők meg.

Galéria
Pozsik Gábor

Ezen az estén több fotós is a webkamerák élőképét figyelte mikor jön el a pillanat, hogy a fényképezőgépüket kezükbe véve örök emlékként tudják megőrizni a látványos és szó szerint ritkaság számba menő jelenséget.

Drexler Szilárd is fényképezőgépet ragadott és olyan helyszínt keresett, ahol nem csak az égbolt szépsége érvényesül, ez pedig sikerült is neki. A sarki fény látványa, amit a csillagok szikrázó fénye még szebbé tett, a somoskői vár öleléséből is páratlanul szép látványt nyújtott.

Drexler Szilárd különleges hangulatú és igazán egyedi fotói a következő galériában tekinthetők meg.

Babus Patrik, aki már Izlandot is megjárta azért, hogy a sarki fény lélegzetelállító táncát láthassa, tegnap este a Salgói várból kémlelte az égboltot és várta a megfelelő pillanatot, hogy lakóhelyén is át tudja élni ezt a páratlan élményt, ami kora este eljött az ő számára is. Az égbolt elé könnyed ködfátyol úszott, de mire az égi parádé elkezdődött a sarki fény teljes pompájában borította be a csillagok fényében ragyogó égboltot.

Babus Patrik

Lucza Zsolt szintén Nógrád vármegyében várta a megfelelő pillanatot, hogy lencsevégre tudja kapni a sarki fény szépségét. Pár felvételt a Kis-Zagyva völgyében készített, majd autóba ülve Galyatető felé vette az irányt. A kilátóból – ahonnan fényes nappal páratlan panoráma tarol a szem elé, sötétedés után pedig úgy érzi az ember, mintha a szikrázó fényű csillagok között lenne -, szerette volna fotókon is megőrizni ezeket a különleges pillanatokat, ami sikerült is neki.

Lucza Zsolt lélegzetelállító fotói a következő galériában tekinthetők meg.

Galéria
Lucza Zsolt
Kapcsolódó
Sarki fény borította rózsaszínbe az eget országszerte
Egészen elképesztő volt a látvány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik