Mozaik

Ökotudatos ötleteket várnak a Hulladékcsökkentési Héten

Pixabay
Pixabay
November 10-ig öt kategóriában lehet regisztrálni a környezetvédelmi programra.

Az Energiaügyi Minisztériumban még várják az önkéntesek jelentkezését az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan, erről írt közleményében a minisztérium.

Az idei rendezvény kiemelt témája a csomagolás. A teljes műanyagfelhasználás 40%-a és a teljes papírfelhasználás 50%-a az Európai Unióban csomagolási célokat szolgál.

Olyan akciókat várnak a résztvevőktől, amelyek középpontjában a csomagolóanyagok újrahasznosítása, a csomagolóanyag-felhasználás csökkentése és a csomagolásból adódó hulladék keletkezésének megelőzése, mérséklése áll.

Magyarországon 2010 óta az újrafeldolgozott hulladék aránya több mint kétszeresére nőtt, ezután még tovább emelkedhet többek közt a csomagolási hulladékok gyűjtési és hasznosítási aránya is. A túlcsomagolás elkerülése és a szelektív hulladékgyűjtés jelentősen csökkentheti az illegális hulladékelhagyást, növelheti az újrahasznosított anyagok mennyiségét és minőségét.

Pixabay

A kezdeményezés célja, hogy önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A november 18-26. közötti esemény magyarországi koordinátori szerepét az Energiastratégia Intézet tölti be.

Az akcióötleteket öt kategóriában (közigazgatási szerv/hatóság, egyesület/civil szervezet, gazdálkodó/ipari szervezet, oktatási intézmény, magánszemély) lehet regisztrálni, a legjobbak idén is megmérkőzhetnek a hazai és a nemzetközi versenyen.

Az érdeklődőknek regisztrálni még november 10-ig itt lehet.

Kapcsolódó
Kocsér jó gazdái sorra zsebelik be az újrahasznosítási díjakat
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét - Magyarország Díj nyertese a " Legyünk Kocsér Jó Gazdái" csapata lett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik