Mozaik

Ma éjjel újra megcsodálhatjuk a sarki fényt

BABUS PATRIK
BABUS PATRIK
Újra feltündökölhet az aurora borealis, éjfélre már nagy területen, Budapest-Békéscsaba vonaltól délnyugatra kiderül az ég, ezeken a vidékeken érdemes lesz az égboltot figyelni.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, már november 5-én is felragyogott az égbolton a sarki fény, amelyről több fotós is látványos képsorokat készített.

Ma kora este várhatóan G2-es erősségű geomágneses vihar éri el a Földet, a bolygó mágneses mezejének zavarait jelző Kp-index értéke éjfél körül már 6 fölött lesz – írta meg az Időkép.

A Napból érkező töltött részecskék az ionoszférában található oxigén- és nitrogénatomokkal ütközve újra erős sarki fényt eredményezhetnek, ami akár a mi földrajzi szélességünkről is láthatóvá válhat. A töltött részecskék által okozott zavart jelző Kp-index előrejelzése is erre utal, amely az éjféli, hajnali órákban a 6-os értéket is meghaladja majd.

Az ország északkeleti harmadán élőknek sajnos nem lesz szerencséje, ott még kitart a borongós, esős idő. Nagyjából a Budapest-Békéscsaba vonaltól délnyugatra éjfélig azonban kiderül az ég. Amennyiben szerencsés az ember akkor akár szabad szemmel is újra megpillantható lesz a sarki fény.

Kapcsolódó
Csodás arcát mutatta az ország felett táncoló sarki fény
Vasárnap éjszaka szabad szemmel is látni lehetett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik