Mozaik

Rózsás flamingó jelent meg Magyarországon

Vass Tamás / Birding Hungary
Vass Tamás / Birding Hungary

Múlt pénteken egy fiatal rózsás flamingó került elő Apajon, nagy lilikek és nyári ludak vegyes csapatában, számolt be róla a Facebookon a Birding Hungary.

Ez a 18. hazai előfordulása a fajnak.

A rózsás flamingó Európa mediterrán tengerparti részein az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá váló faj lett, így magyarországi előfordulásai is megszaporodtak, de így is csak évi 1-2 madarat észlelnek hazánkban.

Idén a mostani volt az első hivatalosan alátámasztott észlelése a fajnak.

A rózsás flamingó állandó költőfaj Afrikában, de jelen van a Közel-Kelettől egészen Indiáig is. Ez a jellegzetes csőrű, nyakigláb gázlómadár általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, a kontinens belsejében kifejezetten ritkán tűnik fel. Az alföldi sekély szikes tavak némileg emlékeztetnek azokra sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a flamingók rendszeresen előfordulnak. Táplálékuk olyan apró rákok, sóférgek, szúnyoglárvák és moszatok, melyeket speciális csőrük segítségével szűrnek ki a lágy iszapból.

Kapcsolódó
Bájos tollgombócok Európa és hazánk legkisebb madarai
A királykák az ősz második felétől egyre gyakrabban tűnnek fel azokban a kertekben, ahol az örökzöld fák és bokrok sűrűjében a hideg idő beálltával is biztos táplálékot és védett rejteket találnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik