Mozaik

Oleanderszender bújt elő Dévaványán

Getty Images
Getty Images

Oleanderszender – így hívják azt a Magyarországon meglehetősen ritkán látható vándorlepkét, amely a közelmúltban került elő Dévaványán, írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A cikk szerint ez a lepkefaj Afrika tropikus, szubtropikus területein él, de előfordul a Mediterraneumban is. Vándorlepkéről lévén szó, nyár elején az első nemzedékek egyes példányai hatalmas távolságokat tesznek meg, eljutnak Közép-Európába, sőt akár Európa északabbi tájaira is.

Magyarországon az utóbbi években egyre több példányt figyelnek meg. Ez köszönhető egyrészt az időjárásnak, másrészt pedig annak, hogy nálunk is egyre divatosabb lett a leander. Ez a dísznövény ugyanis az oleanderszender kizárólagos tápnövénye. A leanderre rakja le petéit, ott fejlődnek ki a hernyók, melyek később bebábozódnak, s előbújnak belőlük az imágók, azaz a gyönyörűséges lepkék.

Víg Hilda / KMNP

A szendereket a lepkék kolibrijeinek is nevezik, egyrészt a szépségük miatt, másrészt mert a kolibrihez hasonlóan egy helyben is tudnak repülni, így is táplálkoznak, pödörnyelvüket a virágokba nyújtva szívják ki a nektárt. Az oleanderszender meglehetősen nagyméretű lepke, akár a 12 centimétert is elérheti.

A Dévaványán előkerült példány hernyója egy szép leanderen növekedett, majd változott át imágóvá. A kifejlett lepke valószínűleg hamarosan útra kel a déli, melegebb vidékek felé, írják a cikkben.

Kapcsolódó
Kacsafarkú szender, a kolibrinek hitt vándorlepke
Életmódja, megjelenése valóban nem kevésbé különleges, mint a levegőben lebegő, nagy energiaigényüket nektárfogyasztással fedező madaraké.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik