Mozaik

Most drága, karácsonyra talán olcsóbb lesz a liba

Nagyon magasak a termelési költségek, amit a szeptemberben-októberben betakarított kukorica, mint olcsóbb takarmány fog majd mérsékelni, de ezt a termékek áraiban legkorábban a karácsonyi akciók során, illetve jövő évben fogják érdemben tapasztalni a fogyasztók.

A libatermékek ára egyelőre magas, ha év elejéhez vagy az egy évvel ezelőtti szinthez képest talán kicsit konszolidálódott is. A termelési költségek ugyanis egyelőre nagyon magasak.

Sajnos az elmúlt években nagyon nagy károkat szenvedett a hízott­liba-előállítás, aminek következtében olyan jelentősen megdrágultak a termékek, hogy a kereskedők, sok esetben pedig a vevők is elfordultak tőlük

– mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda Tamás, az egyik legnagyobb hazai hízott víziszárnyast termelő cég, az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója.

A cégnél a hízottliba-termelése durván a negyedére, 250 ezer darabra esett vissza 2018 óta. Ezzel párhuzamosan az integrációban termelők száma is jelentősen – a korábbi 100-as nagyságrendhez képest 20-30-ra – csökkent. Ebben a piac beszűkülése mellett a madárinfluenza-járvány fellobbanásainak is jelentős szerepe van.

Jó néhány termelő abba is hagyta a tevékenységet a termeléskiesések miatt. A libánál ugyanis nagyon hosszú idő, mire a szülőpárok elvesztése után újra lehet indítani a termelést. Csak az egy év, mire a napos libából megszületik az első tojás.

A kft. termelését teljes egészében az Integrál Zrt. kiskunfélegyházi víziszárnyas-vágóhídja veszi át, ahonnan várhatóan mintegy 350 ezer darab feldolgozott hízott liba kerül ki idén. Ez jelentős csökkenés a 2020 előtti kibocsátáshoz képest, de így is az egyik legnagyobb feldolgozóüzem az országban. A feldolgozott hízott liba mennyiségének mintegy a fele kerül kivitelre, de árbevétel tekintetében ez 75-80 százalékot eredményez, vagyis külföldön nagyobb igény van a libamájra, mellre, combra, és ezeket sokkal jobb áron lehet értékesíteni.

A hízottliba-előállításban valószínűleg a technológia fejlődésével sem lehet teljesen kiváltani a kézi munkát. Vajda Tamás szerint a jövőben is meg fog maradni a hagyományos, kistermelői előállítás a magas prémium minőségű termékeivel, és vele párhuzamosan a szigorúan ellenőrzött, rendszerszintű, korszerű termelés.

Véleménye szerint bármennyivel is olcsóbb a kacsa és kényelmesebb a konyhai feldolgozása, a hízott liba és libamáj nem fog végleg eltűnni a hazai konyhákból, hiszen speciálisan magyar termék.

Kapcsolódó
Lápvidéki farm, ahol a libáknak is arany életük van
Olyan az egész, mint Micimackó Pagonya.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik