Otthon készült

Kacsasejtekből készítenek libamájat Párizsban

pixabay
pixabay
A recept megtermékenyített kacsatojásból kivont sejtekkel kezdődik.

Kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban egy párizsi startup cég, írta az MTI.

Be akarjuk bizonyítani, hogy a laboratóriumban előállított hús nem korlátozódik a hamburgerekre, hanem gasztronómiai termékeket is elő lehet állítani

– mondta Nicolas Morin-Forest, Gourmey nevű cég három alapítójának egyike.

A vállalkozás ebben a hónapban 10 millió dollárt kapott európai és amerikai befektetőktől termékük tökéletesítésére.

Szükség van a hagyományos libamáj alternatívájára, meg kell újulnia ennek az ellentmondásos terméknek

– tette hozzá.

Kaliforniában évekkel ezelőtt betiltották a libamájat, a francia konyha különlegességét, amelyhez elengedhetetlen az állatok tömése. New Yorkban hasonló lépésére készülnek. Nagy-Britanniában is betiltották az állatok tömését, és a libamáj árusításának tilalmát is mérlegelik. Az Európai Parlament múlt hónapban tett javaslatot a libák, kacsák tömésének tilalmára.

Kapcsolódó
9 különleges grill recept a libamájas rablóhústól a sült harcsaszeletig
A grillen sütött ételek íze semmi máshoz nem hasonlítható, ráadásul remek baráti, családi program az ínyencségek elkészítése.

Egy egyetemi kutatólaboratóriumban a Gourmay két éve fejleszti a mesterséges libamáj elkészítésének technológiáját. A cég alapítói között van Antoine Davydoff sejtbiológus és Victor Sayous molekuláris biológus, a cégnek ma már mintegy 20 munkatársa van.

Állagát tekintve már 90 százalékban jók vagyunk. Karácsonykor felszolgáltam családomnak pirítóson együtt a hagyományos libamájjal, de nem mondtuk meg nekik, mit esznek. Néhányan el voltak ragadtatva, nem vették észre a különbséget

– mondta Sayous.

Kapcsolódó
A kacsazsír a legegészségesebb állati zsiradék
A kacsa- és libazsír a legegészségesebb alapanyagok közé sorolható.

A recept megtermékenyített kacsatojásból kivont sejtekkel kezdődik, amelyeket egy alumínium tenyésztőtartályba helyeznek, ahol 37 Celsius-fokon tartott tápoldat van.

Ahogy a sejtek osztódnak és megsokszorozódnak, a tápanyag elősegíti a májsejtek növekedését, és két-három hét alatt létrejön a libamáj. Kevés növényi zsírt adnak hozzá, hogy elérjék a krámes állagát. A kutatók séfek segítségével “finomhangolják” az eredményt.

Mintegy 600 próbálkozásunk volt. Hetente többször kóstolunk meg különböző fajtákat és egy olyan recept jött létre, ami igen jó ízű, de még nem tökéletes

– fűzte hozzá Nicolas Morin-Forest, a cég harmadik alapítója.

Kapcsolódó
Mindig fáradt vagy? Mutatjuk, hogy mi hiányzik az étrendedből
A vargánya gomba, a kakaó és a mogyorú uán a máj tartalmazza a legtöbb vasat. De nem mindegy, hogy melyiket esszük!
Olvasói sztorik