Életmód

A kacsazsír a legegészségesebb állati zsiradék

A kacsa- és libazsír a legegészségesebb alapanyagok közé sorolható.

Napi energiabevitelünk 15-30 százaléka zsírfélékből származik. A zsírsavak nélkülözhetetlenek az élethez, de az elfogyasztott zsírfélék fajtája, minősége és mennyisége döntően befolyásolja egészségi állapotunkat.

Telített zsírok

Az állati eredetű zsírok többsége telített zsír. A telített zsír egyik fő jellemzője, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú. Telített zsírnak minősül a tejtermékekben, a húsban, a tojásban található zsír . De növényi zsírok is lehetnek telítettek, mint pl. a kókuszzsír. A telített zsírok energiát adnak, de nem védenek meg a savak ellen, így a fogyáshoz nem járulnak hozzá- írja az Egészségtér.

Egyszeresen telítetlen zsírok

Az egyszeresen telítetlen zsírok jó energiaforrást biztosítanak, és képesek a savak semlegesítésére.  Ide sorolható az olivaolaj, a csonthéjas magvak, a kacsa- és a libazsír. Az egyszeresen telítetlen zsír a legjobb választás a főzéshez, mivel hevítéskor nem alakul át transzzsírrá.

Többszörösen telítetlen zsírok

Többszörösen telítetlen zsírok főleg növényi olajokban fordulnak elő, és szobahőmérsékleten folyékonyak.

Transzzsírok

A transzzsír egy mesterségesen túltelített zsiradék. Készítésénél a növényi olajat hidrogénezéses eljárással megszilárdítják.

Táplálkozási szempontból a telítetlen zsírok élettani következményei általában kedvezőek.

Milyen jótékony hatásai vannak a liba- és kacsazsírnak?

  • A kacsazsír 35,7% telített zsír, 50,5% monó-telítetlen (magas linolsavtartalmú) és 13,7% többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz (amelyek omega-6 és omega-3 illóolajokat tartalmaznak). Ha összehasonlítjuk az olivaolajjal, az  75% egyszeresen telítetlen zsír (főként olajsav), 13% telített zsír és 10% Omega-6 linolsav és 2% Omega-3 linolsav. Összességében elmondható, hogy  a kacsa- és libazsír inkább olívaolajhoz hasonlít, mint vajhoz vagy  más állati eredetű zsiradékhoz.
  • A kacsazsírban lévő linolénsav támogatja a vesék optimális működését, valamint fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában, ezáltal segít az erős  csontozat fenntartásában.
  •  A liba- és kacsazsír csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal jótékony hatással van a a szív- és érrendszerre.
  •  Bizonyos fogyókúrás étrendek szerint a jó zsírok fogyasztása egyenesen létfontosságú ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk felesleges kilóinktól. A fogyáshoz zsírra is szükségünk van.
  •  A kacsazsír képes lekötni, közömbösíteni és eltávolítani a testben túltengő savakat.

Alapelv, amit érdemes betartanunk

Dr. Légrády Péter “Tojás-táplálkozás-egészség” című könyvében többek között a helyes étkezés alapelveiről ír. Mint megfogalmazza, a megfelelő emésztéshez epe kell, a jó epeműködéshez pedig zsír. Az epehólyag naponta kétszer ürül: reggel és kora délután, éppen ezért reggelire zsírosat kell enni. Ebédelni 2-3 óra magasságában a legcélszerűbb, és úgy, hogy az ebédben is legyen elég zsiradék. A gyomor megfelelő működéséhez viszont  savanyúságra van szükség, ergó mind a reggelihez, mind az ebédhez ajánlott a savanyúság vagy citromos víz fogyasztása (napi 3-4 dl).

Az általános alapelv a régi bölcsesség: reggelizz úgy, mint a király, ebédelj úgy, mint a polgár, és vacsorázz úgy, mint a koldus. Miután este már nem ürül epe, ezért vacsorára zsírmentes ételek javasoltak, ha pedig valaki fogyni szeretne, akkor a vacsora teljes elhagyását.

A kacsazsír jótékony hatásáról további érdekesség, tapasztalat Csiperke blogjában olvasható, ha pedig kacsa- vagy libazsíros receptekre vágysz, akkor a Cookpad oldalán nézelődhetsz. A változatos étrendet mindentől függetlenül tartsuk szem előtt, hiszen bár elmondhatjuk, hogy a kacsazsír az állati zsírok közül a legegészségesebb, de ne felejtsük, telített zsírokat is tartalmaz.

Címlapfotó: Pixabay

Gyere velünk szalonnázni - Ismerd meg a fajtáit és készítésük fortélyait
Talán sokan nem tudják, de számtalan fajtája létezik. Teaszalonna, kenyérszalonna, zsírszalonna, sós szalonna, császárszalonna.... Most bemutatunk néhány kedvencet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik