Mozaik

Elbontják az ország második Skála Áruházát

tokaj.hu
tokaj.hu

Tokaj városában épült fel 1983-ban az ország második Skála Áruháza (az első Újbudán van). A helyén akkor le kellett bontani két házat, most pedig a Sáros László által tervezett áruházépületre vár hasonló sors, írja a boon.hu.

A lap cikke szerint Sáros László anno fiatal, ambiciózus építészként egy a kor színvonalát magasan mutató épületet alkotott. Olyan épületet hozott létre, ami saját korában szokatlan bátorsággal, a rendezési tervnek ellentmondva nem vitte beljebb az áruházat 15 méterrel a házak sorától, helyette a történeti beépítési vonalat meghagyva zártsorú beépítésben helyezte el az épületet. A tervező 1983-ban újító megoldásként kivívta a szakma tiszteletét is.

Tokaj lakosságának nagyobb része ma Kis-Tokajban, a történeti városmagtól délre, kertes övezetben él. Így az áruház látogatottsága az eltelt évtizedekben jelentősen visszaesett. Ehhez járul, hogy a ’80-as évek elején még viszonylag kevés embernek volt autója, nem voltak nagyáruházak, így a lakosságnak szüksége volt az intézményre.

Ez az ezredfordulóra drasztikusan megváltozott, írja a boon.hu, így az épület nem szolgálja az itt lakók kényelmét, nem tartozik hozzá elegendő parkoló, nehéz az aktuális igényekre alakítani és energetikailag korszerűtlen.

A környező épületek állapotfelmérését a kivitelező már elvégezte, Posta György polgármester pedig személyesen tájékoztatta az érintett területen lakókat a munkálatokról, így november 17-én már meg is kezdődött az építési háló telepítése, majd november 20-án, hétfőn a bontásnak is nekiálltak.

A tervek szerint 2024 januárig tartó bontáshoz és az azt követő építéshez elegendő felvonulási területet tudnak biztosítani az épület mögött, így a munkálatok nem zavarják majd a helyiek mindennapjait.

Kapcsolódó
30 éve hódította meg a szíveket a Skála-Coop karácsonyi reklámja
A Skála-Coop és a Dolly Roll mindenkit levett a lábáról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik