Mozaik

Ukrajnából menekült selyemmajomnak születtek ikrei Nyíregyházán

Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyházi Állatpark
A fehérpamacsos selyemmajom család már megtekinthető a Viktória-Házban.

Nagy az öröm a Nyíregyházi Állatparkban, szaporodott a selyemmajmok családja – írták az intézmény honlapján.

Korábban a Sokszínű vidék megírta, hogy Kátya, a fehérpamacsos  selyemmajom (Callithrix jacchus) 2022 márciusában érkezett egy Kijev mellől menekülő családtól az állatparkba.

Nyíregyházi Állatpark

A mindösszesen 14 centiméteres, 200 grammos állatot folyamatos megfigyelés alatt tartották a szakemberek. Az apró majom kiváló egészségi állapotban volt, ezértt 2022 tavaszán megkezdték a megfelelő pár keresését a számára. Az állatpark munkatársai a hollandiai Overloonban találtak egy vele hasonló korú 5 éves hím egyedet.

A két állat összeszoktatása több lépésben zajlott, Kátya ugyanis korábban fajtárssal még nem találkozott.

A majmocskák összeismertetése sikeres volt, 2022 júliusa óta elválaszthatatlanok egymástól. Idén ősszel családot alapítottak, Kátyának ikrei születtek.

Nyíregyházi Állatpark

Az ikerpár 5 hónapnyi vemhesség után jött a napvilágra és leginkább szüleik hátán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat. Bár a kölykök mindössze körülbelül 5  dekagrammot nyomnak, méretük a felnőtt egyedekhez képest hatalmas, így a szülőpár felváltva hordozza őket.

A Braziliában őshonos állatok már megtekinthetőek az Állatpark Viktória Házában, ahol több más karmosmajom faj szomszédságában élnek.

Kapcsolódó
Cukiságbombák születtek Nyíregyházán
Az állatpark Viktória Házában élő sivatagi rókakölykök olykor már előbújnak a kotorékból, így a szerencsésebb látogatók megtekinthetik őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik