Mozaik

Januárra elfogyhat a magyar burgonya

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Jövő év elejére elfogyhat a hazai étkezési burgonya és importkrumplit is drágábban vásárolhatunk majd, írja a sonline.hu.

Horeczki László kadarkúti burgonyatermelő a lapnak arról beszélt, nem volt kiemelkedő az idei termésük, és szeptember végére már az összes burgonyát eladták. Régebben nagyobb területen foglalkoztak a növénnyel Kadarkút mellett. Nehezményezte, hogy nagyon magasak a termelési költségek, ráadásul a hatékony permetszereket folyamatosan kivonják a forgalomból.

Az enyhe télen nem fagynak ki a kártevők, a sok csapadék miatt pedig nagyon elszaporodtak a gombabetegségek

– jegyezte meg Horeczki László.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezetője. Ő arról beszélt, az idei évben a sok belvíz elvitte a termés 30 százalékát, és nagyon topon kellett lenni a növényvédelemben, hogy meg tudják védeni a burgonyatermést. Sok termelő elgondolkodik azon, hogy abbahagyja a termelést.

A lap megkereste Kulich Évát, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferensét is, aki kérdésre válaszolva közölte, a burgonya termőterülete tovább csökkent, a kereskedelmének pedig nem tesz jót a jelenleg érvényben lévő árszabályozás. Hozzátette: a termelőknek az időjárás, a drága növényvédő szerek, vetőgumók, energiaárak és az egyre szigorodó elvárások is kihívást jelentenek, így ha nem hoz fordulatot az ágazatban egy célzott támogatás, tovább szűkülhet a krumpli vetésterülete.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense szerint az idén a betakarítási adatok ismeretében a terméshozam jobbnak bizonyult a tavalyinál, de import­árura szorul az ország jövő év elején.

Amikor az import francia vagy német burgonya felváltja a hazait a boltok polcain, mindig drágul is, az áremelkedést az euróárfolyam és a szállítási költségek is befolyásolják

– fogalmazott.

Kapcsolódó
Kötelezően ajánlott tanmese a megromlott burgonyáról
Tanulságos történet kicsiknek és nagyoknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik