Mozaik

Rekordlistás óriástokot fogtak Maconkán

Maconkai-víztározó és tórendszere
Maconkai-víztározó és tórendszere
Magyarországon nem őshonosak a különös tokhalak.

A Nógrád vármegyei Maconkán nem ritkák a gigahalak. A Maconkai-víztározó és tórendszere Magyarország egyik legismertebb horgászparadicsoma.

A Sokszínű vidék is gyakran ír a Bátonyterenye-Maconka és Dorogháza határán elterülő horgászvíz tekintélyt parancsoló méretű uszonyosairól. A közelmútban egy hatalmas fehér tok került fel a maconkai rekordfogások közé.

A fehér tokot Brunda Martin fogta pellettel a Rekord-tóból november 27-én. Az óriás tok hossza 133 centiméter, kerülete 58 centiméter volt, a hal  24, 1 kilogrammot nyomott.

A Maconkai-tónál 52 ismert halfaj és önálló változat, köztük különlegességek – így többféle koi-ponty, lapátméretű dévér, compó, aranykárász, jászkeszeg, csíkos sügér, pisztrángsügér, pettyes harcsa, márna, tokfélék, kecsege, angolna, menyhal – várja a horgászokat. A tervszerű halgazdálkodásnak köszönhetően külön vonzerő a sok száz, 10 kilogrammot meghaladó rekordlistás példány, vagy a 23 féle pontyváltozat, melyekre nincs fajlagos tilalom.

Maconkai víztározó és tórendszere

A nógrádi tórendszerből olyan ritkaságok is partra kerülnek mint a lapátorrú tok, vagy a fehér tok, melyek Magyarországon nem őshonos halfajok.

November 26-án a különös lapátorrú tokból emelt partra egy szép példányt Dózsa István. A megakasztott hal közel 15 kilót nyomott. A lapátorrú tok a kanalas tokfélék (Polyodontidae) Polyodon nemének egyetlen faja, Amerikában a Mississippi-völgy lakója. A különös faj példányait Magyarországon természetes vizekbe nem telepítik, de a halastavakban már többet is fogtak belőle.

A fehér tok (Acipenser transmontanus) szintén Észak-Amerikában őshonos halfaj. A torpedó alakú fehér tokból Maconkán olykor 20 kiló feletti példányokat is megakasztanak a szerencsés horgászok.

Maconkai-víztározó és tórendszere

Nem mindennapi teljesítményt produkált Brunda Martin, hiszen november 27-én reggel megakasztotta a 24,1 kilós fehér tokot, majd a déli órákban egy hasonlóan termetes példányt (21,67 kg) fogott ugyanebből a fajból.

A Brunda Martin által kifogott példányok a mérlegelést követően visszakapták a szabadságukat, így könnyen lehet, hogy jövőre még “jobb formában” okozhatnak örömet másik horgászoknak.

Kapcsolódó
Kifogták a Maconkai-tó idei első rekordhalát
A fehér tok közel 20 kilót nyomott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik