Mozaik

150 év után bukkantak kivi fiókákra Wellingtonban

Wikipedia / Glen Fergus
Wikipedia / Glen Fergus
Nagyon ritkán születnek ilyen madarak Új-Zéland fővárosában.

Két kivi fiókát fedeztek fel Wellingtonban, több mint 150 év óta az első vadon született madarak Új-Zéland fővárosában – írta a CNN.

A barna kivi Új-Zéland egyik leggyakoribb kivifaja, de az új-zélandi természetvédelmi minisztérium szerint a madarak két generáción belül kihalhatnak a vadonban megfelelő védelem nélkül. A két szőrös csöppség mindössze egy évvel azután érkezett, hogy a Capital Kiwi Project újra betelepítette az ország ikonikus nemzeti madarát a mintegy 400 000 lakosú városban.

További 18 barna kivi fióka várhatóan hamarosan kikelhet majd a Capital Kiwi Project részeként.

A programtól azt várják a szakemberek, hogy segítségével az új-zélandi fővárosban helyreállíthatják a vadon élő kivipopulációt. A projekt vezetői azt tervezik, hogy jeladók segítségével megfigyelik a két új kivi fiókát.

A Save the Kiwi jótékonysági szervezet közlése szerint a röpképtelen madarakból egykor körülbelül 12 milliót számláltak Új-Zélandon, ám napjainkra állományuk mindössze 68 000-re apadt.

1991-ben az új-zélandi természetvédelmi minisztérium egy helyreállítási tervet indított, amely a ragadozók elleni védekezésre és a közösségi szerepvállalásra összpontosít. A  szigetország kivipopulációja ugyanis évente átlagosan 2%-kal csökken, főként a ragadozók, például a macskák, a macskák, a kutyák és a görények miatt.

Az Új-Zélandon a vadon született kivik 95%-át megölik, mielőtt felnőtté válnának. A felnőtt kivi számára halálos veszedelmet jelentenek a kóborló kutyák, amelyek felfalják a fiókákat.

Kapcsolódó
Tárt karokkal várják a szárny nélküli madarak visszatérését
A röpképtelen madarak populációja drasztikusan lecsökkent.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik