Mozaik

Miskolci bölényt engedtek szabadon a Fogarasi-havasokban

Az európai bölények már csak az állatkerteknek köszönhetik, hogy a mai napig fennmaradhattak, hiszen a természetből már kipusztultak.

Idén száz éve alakult a Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság, mely azon dolgozik, hogy az állatkertekben megmaradt egyedek tenyésztésével megőrizze az utókornak Európa legnagyobb termetű szárazföldi állatát. Ennek köszönhetően napjainkban már 8000 európai bölény él szabadon újra.

Hozzájuk csatlakozik most a Miskolci Állatkert elsőszülött bölénybikája is, akit november közepén szállítottak Romániába, hogy később csatlakozzon a Fogarasi-havasokban élő bölények csordájához – közölte az állatkert.

2016-ban érkeztek meg Miskolcra az első fiatal bölények. 2019-ben született meg náluk az első borjú, anyja egy Nagykanizsa közeli vadaskertből, apja pedig a Pozsonyi Állatkertből származik. Utódjuk azóta már 4 éves, mostanra cseperedett fel annyira, hogy elhagyja a családját, ráadásul egy vadon élő bölénycsordához csatlakozhat.

A Miskolci Állatkertből már 2020-ban is visszakerült a természetbe egy európai bölény, ám ő nem náluk született, hanem a Nyíregyházi Állatparkban, de Miskolcon nevelkedett nevelkedett. A fiatal állat a Bulgáriában, a Rhodope hegységben élő csapat tagja ma is.

Kapcsolódó
Igazi cukiságbomba a miskolci perzsa leopárdbébi
A Miskolci Állatkert új lakója január végén jött világra és most esett át az első állatorvosi vizsgálatán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik