Mozaik

Toronyházat is vehet Miskolcon 560 millióért

ingatlan.com
ingatlan.com

Már jó ideje eladó Miskolcon, a Szentpéteri kapu 70. szám alatt elhelyezkedő 117 lakásos toronyház, amely 513 négyzetméteres telken fekszik, a vevőnek pedig felújítási kötelezettsége is van a hirdetés szerint. Az épület az önkormányzat tulajdonában van és a városi cég, a Miskolc Holding Zrt. már vagy két esztendeje keresi a vevőt a toronyházra, eddig sikertelenül.

A Boon írta meg cikkében, hogy az 1968-ben épült lakóház kikiáltási árát korábban bruttó 622 millió forintban határozta meg az önkormányzat, majd – miután egyetlen jelentkező sem akadt – egy 2021. január 27-én keletkezett polgármesteri döntéssel bruttó 560 millió forintra csökkentették a minimális árat.

ingatlan.com

A Boon felidézte, hogy az előző, dr. Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat egyébként tervet készített az épület hasznosítására. Az volt az elképzelés, hogy apartmanházzá alakítják át, amely – jobb minőségű, komfortosabb munkásszállásként – a városban letelepült cégek vezető beosztású dolgozóinak szolgált volna szálláshelyül. Az elképzelt projekt tervezett nettó összköltsége – akkori árakon – valamivel több volt 2 milliárd forintnál. Ebből az államtól igényelt támogatás összege mintegy 1,6 milliárd forint volt, amely tartalmazott egy 197 millió forintnyi, két év alatt visszatérítendő állami támogatást is. Összességében a miskolci önkormányzatnak mintegy 600 millió forintjába került volna a projekt. Az elnyert állami támogatás fényében kezdték el kiüríteni az épületet.

ingatlan.com

A Boon-nak az önkormányzat úgy nyilatkozott az ügyben, hogy az új városvezetés 2019-ben kényszerhelyzetbe került, mert az önerő biztosításra beadott hitelkérelmet nem hagyta jóvá az állam, így a város nem tudta felvenni a közel 200 millió forintos állami támogatást. A város költségvetésében pedig nem volt fölös 700 millió forint forrás a 20 emeletes épület felújítására, így egy felelős városvezető nem dönthetett másképp, minthogy nem kezdi el a beruházást.

Kapcsolódó
600 millió forintért eladó egy zalai falu termálfürdője
2012. november 20-án nyitott ki utoljára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik