Virágzó vidékünk

Igazi cukiságbomba a miskolci perzsa leopárdbébi

MTI/Vajda János
MTI/Vajda János
A Miskolci Állatkert új lakója január végén jött világra és most esett át az első állatorvosi vizsgálatán.

A kölyök megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint az azonosítására szolgáló microchipet, és megmérték a súlyát is, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik – írta meg az állatkert a weboldalán.

A kis leopárd egyelőre még anyatejen él, de már kóstolgatja a húst is. A hím állatnak még nem adtak nevet, erre március 15-én kerül majd sor, az állatkertbe látogatók segítségét fogják kérni, akik aznap szavazhatnak majd a kis leopárd nevére.

MTI/Vajda János

A Miskolci Állatkert első perzsa leopárdja, az akkor hároméves nőstény, Tareca 2012-ben érkezett Portugáliából, a Lisszaboni Állatkertből az európai fajmegőrzési program keretében. 2017-ben jött világra első kölyke, Touran, amely jelenleg már az izraeli Haifa állatkertjének lakója.

Tareca 2022-ben kapott új párt Augsburgból, “frigyük” eredményeként született meg első kölykük január 25-én.

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott.

Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1.000 példánya élhet.

A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, köztük jelenleg hárman Miskolcon.

Kapcsolódó
Már csak 84 amuri leopárd él a vadonban
Elterjedése az elmúlt évtizedekben az eredeti töredékére apadt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik