Mozaik

Már csak 84 amuri leopárd él a vadonban

Elterjedése az elmúlt évtizedekben az eredeti töredékére apadt.

Tudósok becslése szerint 84 egyedet tesz ki a súlyosan veszélyeztetett amuri leopárd (Panthera pardus orientalis) vadon élő populációja az oroszországi Tengermelléki határterület délkeleti részén és az észak-kínai Csilin tartományban.

Kínai, orosz és amerikai szakemberek a Conservation Letters című tudományos folyóiratban tették közzé új becslésüket Földünk legritkább nagymacska fajtájának egyedszámáról. Becslésüket a térségben lévő kameracsapda felvételek elemzései alapján határozták meg. Mivel a leopárdalfaj korábbi elterjedési területének más részeiről nincsenek adatok az amuri leopárd létéről, ez azt jelenti, hogy ez a 84 becsült egyed jelenti a globális populációt.

Külföldi kérők jelentkeztek a Felsőlajoson született fehér bengáli tigriskölykökért
Mindössze 250 egyed él a Földön, mind állatkerti körülmények között.

Az amuri leopárd elterjedése az elmúlt évtizedekben az eredeti töredékére csökkent. Korábban megtalálható volt a Tengermelléki határterületen túl Északkelet-Kínában, Csilin (Jilin) és a Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományokban és a Koreai-félszigeten is. Az egyedszám ugyan igen kicsi, de a korábbi oroszországi becslések még ennél is kisebbek voltak, 25-50 egyedre rúgtak. Ezek a becslések az állat által a hóban hagyott nyomokon alapultak, ami igen pontatlan eredményeket adhat. Kameracsapdákkal azonban minden egyedet pontosan azonosítani lehet egyedi foltos bundája alapján.

Eddig is tudtuk, hogy a leopárdok átjárnak a két ország határán, de csak adatainkat egybevetve ismertük meg azt, mekkora területen mozognak

– idézte Anja Vitkalovát, az oroszországi leopárd nemzeti park biológusát, a tanulmány egyik vezetőszerzőjét a Science Daily tudományos hírportál.

A szakemberek felfigyeltek arra is, hogy az amuri leopárdok újból elfoglalják korábbi kínai élőhelyeiket orosz területekről érkezve – írta az MTI.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Fabio Usvardi

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik