Mozaik

Nagyon ritka kínai leopárd érkezett Szegedre

Zooszeged
Zooszeged
Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén 500-nál is kevesebb egyed él.

Saian, a francia Thoiry állatkertjéből érkezett fiatal, mindössze másfél éves észak-kínai leopárd még óvatosan közlekedik új kifutójában a Szegedi Vadasparkban, és időnként előfordul, hogy nem is jön elő zárt elkülönítőjéből – írta meg webdalán a Zooszeged.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén 500-nál is kevesebb egyed él. Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják, jelenleg a kontinens állatkertjeiben mindössze 39 egyed él az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint (ZIMS).

Szegeden 2009 óta láthatók, de miután a legutóbbi, már nagyon idős leopárdunk elpusztult, hónapokig üresen állt a kifutó. Az ő helyére érkezett Franciaországból a fiatal nőstény, akihez majd csatlakozni fog egy hím is a program ajánlásával. Ebből is látszik, hogy a célunk a ritka alfaj szaporítása lesz majd, ahogy ivaréretté válik Saian.

Párduc vagy leopárd?

– többen teszik fel ezt a kérdést, amelyre a válasz: mindegyik helyes, hiszen mindkettő ugyanazt a fajt jelöli.

A párducnak több alfaja is van, amelyek közül egyesek a kihalás szélére kerültek, elsősorban az életterük, vadászható zsákmányállatok számának csökkenése, ezzel összefüggésben az emberekkel való konfliktusok növekedése és az orvvadászatuk miatt.

Kapcsolódó
Kihaltnak hitt leopárdot láttak Tajvan erdeiben
A kihaltnak hitt tajvani ködfoltos párduc egyik példánya tavaly bukkant fel egy szigeten.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik