Mozaik

Ilyen macskából csak három él az országban

A világ öt állatkertjében is jelenleg csupán 15 egyed van.

Palawan-szigeteki  leopárdmacska született a debreceni állatkertben. A ritkaságnak számító állatot kedden sajtótájékoztatón mutatták be.

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: komoly előkészítő munkát követően a magyarországi állatkertek közül egyedüliként a debreceni vesz részt – alapító tagként – a Fülöp-szigetekről származó leopárdmacska európai fajmentő programjában. Hozzátette:

a berlini, a plzeni, a prágai és a debreceni állatkert összefogásaként megvalósuló tenyészprogram célja, hogy idővel a Palawan-szigeteki leopárdmacskát visszatelepítsék eredeti élőhelyére. Ennek előfeltétele, hogy egy stabil, mintegy 50 egyedet számláló állományt érjenek el.

A leopárdmacskáknak ez az alfaja rendkívül ritka, a világ öt állatkertjében jelenleg csupán 15 egyed van – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a debreceni állatkertben egy fiatal tenyészpár él, így a fajmentő programhoz a következő években még 8-10 utóddal szeretnének majd hozzájárulni.

Vadmacskakölyköt fogott a kameracsapda a Kis-Balatonon
A Magyarországon élő ragadozó emlősfajok közül a macskafélék élik a legrejtettebb életmódot.

A leopárdmacska a természetes élőhely szűkülése és az illegális kereskedelem miatt szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó vörös listáján és a Washingtoni egyezmény (CITES) függelékében is. A nőstény 60-70 napos vemhességet követően ad életet utódjának, a kicsik súlya a születést követően mindössze 180-300 gramm, a felnőtt példányok pedig egy jól fejlett házimacska súlyát érik el. Tizenhárom-tizennégy hónapos korukra válnak ivaréretté, és tizenhárom-tizenöt évig élnek

– mondta Nagy Gergely Sándor.

A leopárdmacska a nevét onnan kapta, hogy mintázatában már egészen fiatal korában is mutatja távoli rokonának, a leopárdnak a külalakját, illetve fenotípusát – fogalmazott az ügyvezető, aki elmondta azt is: a héthetes hím kölyök súlya jelenleg 80 dekagramm, neve egyelőre nincs, étvágya nagyon jó, szülei pedig féltő gondoskodással nevelik. A kölyköt jó idő esetén már a látogatók is megnézhetik az állatkert kisragadozó-házában, írta az MTI.

Először vettek videóra homoki macskakölyköket a vadonban
És mondanunk sem kell, milyen édesek.

Kiemelt kép: Facebook/Debreceni Állatkert

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik