Mozaik

Miért látjuk néha nappal is a Holdat?

Unsplash
Unsplash
A nappal a Napé, az éjszaka a Holdé – ezt mindenki tudja. De többször előfordul, hogy napközben az égre nézve, feltűnik a Hold is. Hogy lehet ez?

Azt tudni kell, hogy a Holdnak nincs saját fénye, csak akkor látjuk, ha visszaveri a Nap fényét és olyan közelségben van a Földhöz, hogy az égboltnál is fényesebbé válik. Tehát egyrészt függ a láthatósága a keringési ciklusától, másrészt a Föld légköri sajátosságaitól. Ha nem lenne légköre a bolygónknak, akkor mindig látható lenne a Hold.

A Hold kering a Föld körül, újholdkor a Hold a Nap és a Föld közé kerül. Ilyenkor a Nap a túlsó oldalát világítja meg, és a sötét oldala van felénk.

A légkörünkben lévő gázrészecskék – főként a nitrogén és oxigén – szétszórják a rövid hullámhosszú fénysugarakat, beleértve a kék és lila fényeket. Ez a szóródás az, amitől kéknek látjuk az eget.

Ahhoz, hogy nappal is látható legyen, a Holdnak erősebbnek kell lennie a Nap szórt fényénél.  Az újholdhoz közeli 2-3 napban például a Nap szórt fénye teljes mértékben túlragyogja a Holdat, így akkor láthatatlan lesz számunkra.

Ezen kívül az ég tisztasága is befolyásolja, hogy látjuk-e a Holdat. Erre egyébként ideális esetben egy hónapban 25 napon át lenne esélyünk.

Telihold idején a Hold csak éjszaka látható, mert napnyugtakor kel és napkeltekor nyugszik.

A Hold napi 12 órát tölt a horizont felett, de ez nem mindig esik egybe a nappali órákkal. Télen, amikor a középső szélességi fokokon rövidebbek a nappalok, kevesebb idő jut arra, hogy napközben látható legyen a Hold.

Az első negyedévben (egy héttel az újhold után) és a harmadik negyedévben (egy héttel a telihold után) a legjobb esély a Hold nappali szemlélésére. Ezekben az időszakokban akár napi 5-6 órán át is látható.

Via

Kapcsolódó
Gyönyörű látvány volt a három égitest "sorakozója"
A vékony holdsarlót alulról a ragyogó Esthajnalcsillag, felülről pedig a fényes Jupiter fogta közre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik