Mozaik

Tizenegy hungarikum kapott tanúsító védjegyet

MTI/VAJDA JÁNOS
MTI/VAJDA JÁNOS
Jelenleg 89 hungarikumot tartunk nyilván.

Amikor a világban újra érték- és identitásválság tombol, mi büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, az identitásunkat adó keresztény gyökereinkre, az abból táplálkozó kultúránkra és páratlan anyanyelvünkre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kecskeméten rendezett Hungarikum Díjátadó Gálán.

A tárcavezető köszöntő beszédében rávilágított, hogy a hungarikumok azért értékesek, különlegesek és sikeresek, mert a magyarságról, azaz rólunk szólnak, egy nemzet közösségéről, az álmainkról, a gondolkodásmódunkról, a kreativitásukról, a leleményünkről, a szorgalmunkról, a minőség iránti igényünkről.

Megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből, hírét viszik, utánozhatatlan teljesítményeinknek

– tette hozzá.

Nagy István kifejtette, a helyi, települési, vármegyei, tájegységi, ágazati értéktárakban, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében jól megfér egymás mellett az élelmiszer és a népművészeti hagyaték, a természeti, kulturális, épített környezeti érték egyaránt. Az a célunk, hogy a lokális értékeinkből minél több ismert és elfogadott legyen országosan, illetve nemzetközileg is, a legkiválóbbak pedig megkapják a hungarikum minősítést.

Most a dobostorta, a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a szőregi rózsatő, a klasszikus magyar szablyavívás, a tiszavirág és tiszavirágzás, a magyar népmesék rajzfilmsorozat, a vallásszabadság törvénye, a karikás ostor, a szentesi paprika, a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében és a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés kapta meg a hungarikum oklevelet.

Jelenleg 89 hungarikumot, 152 kiemelkedő nemzeti értéket, 19 vármegyei értéktárat, 7 külhoni nemzetrész értéktárat és több mint 12 000 települési értéket tartunk nyilván.

A Hungarikum Díjátadó Gálát, harmadik alkalommal rendezték meg. Az ünnepség keretében tizenegyen vehettek át elismerést – ismerteti a szaktárca közleménye.

Kapcsolódó
Hatalmas érdeklődés kísérte az idei hungarikum pályázatot
Az öltözködéskultúrát célzó pályázatok közül hat kap támogatást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik