Mozaik

16 szemű új állatfajt fedeztek fel Fülöpházán

Pixabay
Pixabay
Szabad szemmel nehéz észrevenni az aprócska rugófarkúakat.

Új állatfajt fedeztek fel Magyarországon – írta az Index, egy tanulmányra hivatkozva.

Magyar tudósok egy kis narancssárga színű élőlényre bukkanak, melyről kiderült, hogy a karcsú rugófarkúak egy új faja: Entomobrya arenaria. Az új fajból nyolc példányt gyűjtöttek a kutatók, egy nőstényt és hét hímet.

A szakemberek Fülöpháza száraz, pannon homoki sztyeppéin keresték a collembolákat – olvasható a ZooKeys folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az Entomobrya arenaria narancssárga testét a megfigyelések szerint egy sötét vonal osztja két részre a hátukon. A kutatók szerint a rugófarkúak testének elülső oldala teljesen sötét a felnőtteknél, hasonlóan más Entomobrya-fajokhoz.

ZooKeys

A fiatal és a kifejletlen példányok teste halványsárga, a hátukon lévő csík pedig kisebb és lila. A felnőttekkel ellentétben az elülső oldaluk nem sötét pigmentált. A 16 szemű lényeknek fekete csápjaik vannak, az antennék tövi között fekete foltokkal.

A rugófarkúak nagyon apró élőlények, mindössze 2,5 milliméter nagyságúak, az antennáikat nem számítva. A régió „rendkívül xerofil” élőhely, így az új faj valószínűleg elviseli a száraz körülményeket.

Az új faj az élőhelyéről kapta a nevét, ahol a szakértők szerint „az egyik legdominánsabb” collembolafaj.

Kapcsolódó
Laposfejű törpedinoszauruszt fedeztek fel Erdélyben
Transylvanosaurus két méter hosszú volt és két lábon járt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik