Mozaik

Laposfejű törpedinoszauruszt fedeztek fel Erdélyben

Bukaresti Egyetem
Bukaresti Egyetem
Transylvanosaurus két méter hosszú volt és két lábon járt.

Törpedínó nyomaira bukkantak Romániában – írta Transtelex.ro.

A Transylvanosaurus platycephalus mintegy 70 millió évvel ezelőtt élt, és növényevő volt, latin nevének jelentése: „laposfejű hüllő Erdélyből”. Az őslénykutatók számára Eldorádó a Hátszegvidéki Geopark, ahol az új dinoszauruszfajt felfedezték.

A Felix Augustin paleontológus, a Tübingeni Egyetem munkatársa által vezetett csapat a felfedezést a Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban tette közzé. Augustin mellett a tanulmányban a Bukaresti Egyetem és a Zürichi Egyetem tudósai is részt vettek.

A faj taxonómiai besorolásához csak néhány, arasznyi méretű csont állt a tudósok rendelkezésére: a koponya hátsó, alsó részét sikerült megtalálni, illetve a nyakszirtcsontot és két homlokcsontot. A zürichi egyetem egyik kutatója elmondta, a homlokcsont belső oldalán a Transylvanosaurus agyának körvonalait is sikerült azonosítani.

Dylan Bastiaans – Zürichi Egyetem

A Transylvanosaurus más törpe dinoszauruszokkal, krokodilokkal, teknősökkel és óriási repülő pteroszauruszokkal együtt élt a kisebb szigeteken.

Az eddig ismeretlen hüllő két méter hosszú volt, két lábon járt, és más erdélyi dinoszauruszokhoz hasonlóan kis testmérete miatt „törpe dinoszauruszként” jegyzik. A kutatók szerint feltehetően a kontinens ezen részein az erőforrások korlátozott kínálata vezethetett a kis testmérethez.

Kapcsolódó
Dinoszauruszok előtti időkből származó fákat mentenek a tűz elől Ausztráliában
Kevesebb mint 200 sárkányfenyő maradt a vadonban a bolygón töltött 90 millió év alatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik