Mozaik

Dinoszauruszok előtti időkből származó fákat mentenek a tűz elől Ausztráliában

Kevesebb mint 200 sárkányfenyő maradt a vadonban a bolygón töltött 90 millió év alatt.

A legtöbb tűzoltó és önkéntes az embereket és az állatokat menti a tűz elől Ausztráliában, a fák és a növényzet mentése háttérbe szorult. De többnyire helyi lakosokból álló önkéntes tűzoltók kidolgoztak egy tervet, hogy az egyedül itt élő, őshonos, ősi és hihetetlenül ritka wollemiákat megmentsék a tűz martalékából, írja a Mother Nature Network.

E fenyők közül mintegy 200 él vadon, egyedül Ausztráliában. Dinoszauruszfának is hívják őket, mivel még a dinoszauruszok előtti időkből származnak.

Új-Dél-Wales nemzeti parkjában állnak csoportosan, szép és különleges ligetet alkotva. Pontos helyüket hosszú ideig titokban tartották a nagyközönség előtt, hogy biztonságban maradjanak.

De a tűz nem válogat, Új-Dél-Wales és Victoria állam a két legsúlyosabban érintett terület, legalább 28 ember halt meg, és mostanra több mint 500 millió állat pusztult el az erdő- és bozóttüzekben Ausztrália-szerte.

Fotó: Flickr/bertknot

90 millió év után kihalás fenyegeti a wollemiákat, vagyis a sárkányfenyőket, hisz az egykori 34 millióról 200 egyedre csökkent a számuk a bolygón az évmilliók alatt, most pedig ezt a kevés fát is a tűz fenyegette, amíg hozzá nem láttak a megmentésükhöz.

Egy speciális kontingens a fenyők megerősítésére összpontosított. Az Australian Broadcasting Corporation képviselője elmondta, hogy a héten légi tartályhajókat küldtek, hogy tűzálló anyaggal körülvegyék a fákat. Egy öntözőrendszert ástak sietve a liget körül. Mivel a fák egy keskeny kanyonban állnak a parkban, a tűzoltók csak repülővel tudták megközelíteni a területet, és kötélen ereszkedtek le, hogy a talaj nedvességét folyamatosan biztosítsák.

A Wollemi Nemzeti Park az egyetlen hely a világon, ahol ezeket a fákat vadon találják meg, és mivel kevesebb mint 200 maradt belőlük, tudtuk, hogy mindent meg kell tennünk, hogy megmentsük őket

– magyarázta Matt Kean, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere a CNN-nek adott nyilatkozatában.

Miközben ezen a héten a várva várt eső megérkezett a kontinens egyes részein, 100 bozóttűz továbbra is veszélyesen füstöl, egyes helyeken pedig immár az áradás fenyeget.

Így mentik a prehisztorikus korból származó sárkányfenyőket

A sárkányfenyők remélhetőleg túlélik a mostani veszélyt, hisz a bolygón töltött 90 millió év alatt sok katasztrófa szemtanúi voltak már. De ez lehet az első alkalom, amikor emberi segítségre van szükségük ezeknek a 130 méter magasra is megnövő óriásoknak a túléléshez.

Az éghajlatváltozás okozta szélsőségek miatt, ami a mostani extrém időjárást, ezáltal pedig az elharapózó tűzvészt is okozta Ausztráliában, azonban lehetséges, hogy nem utoljára van szükségük a segítségünkre.

Kiemelt kép: Flickr/MattnJill

Juhnyájat mentett meg a tűzvésztől egy pásztorkutya Ausztráliában
Patsy az internet új hőse, aki életét kockáztatva segítette gazdáját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik