Mozaik

Tekintélyes méretű árhullám érkezhet a Dunán és a Dráván

Facebook / Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Facebook / Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A Dráván nemcsak az időjárás lehet az oka egy-egy árhullámnak.

Az elmúlt néhány nap során a Duna vízgyűjtőin 10-30 milliméternyi csapadék hullott – írta a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az előrejelzések szerint a következő napokban folytatódni fog a csapadékos időjárás, és néhány vízgyűjtőn további 30 mm csapadék várható. A csapadék egy része hó formájában fog hullani.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Duna vízgyűjtőjén rekord nagyságú hókészlet halmozódott fel, amelynek egy része elolvadt az elmúlt napok során.

Mind a Duna mind a Dráva jelenleg áradó tendenciával rendelkezik. Ráadásul a Dráván közel 30 milliméter csapadékot adnak területi átlagban a modellek az elkövetkező hat napra.

Facebook / Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A Duna esetében több vízmércén is első fokot megközelítő vagy azt elérő vízállások várhatóak az előrejelzett csapadékmennyiség hatására. A mohácsi állomáson pedig első fokot megközelítő vízállás valószínűsítenek a szakemberek.

Az előrejelzett csapadékból a Dráva-Mura vízrendszeren szintén árhullám kialakulása várható. A várható vízállások mértékét a ténylegesen leesett csapadék mennyisége és a horvát erőművek működése befolyásolhatja.

Az igazgatóság szakemberei folyamatosan nyomon követik a meteorológiai, hidrológiai eseményeket.

Kapcsolódó
Elöntött egy szentendrei aluljárót a Bükkös-patak
Nagyobb esőzések, hóolvadás idején ez előfordul, most az utóbbi eset történt, melyről egy látványos videó is készült.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik