Mozaik

A sisakos sáska az év rovara 2024-ben

Bükki Nemzeti Park / Balázsi Péter
Bükki Nemzeti Park / Balázsi Péter
Nem mindennapi izgalmak között sikerült megválasztani.

Ahogy korábban a Sokszínű vidék megírta idén az év rovara jelöltjei Magyarország száraz vagy homokos talajú élőhelyeit képviselték.

A biológusok a 3 jelöltön keresztül igyekeztek bemutatni, milyen kincsek rejtőznek Magyarországon. Idén kizárólag online lehetett szavazni december 6-án éjfélig a 2024-es év rovarára.

Mikulás napjáig összesen 4083 szavazat érkezett be a Magyar Rovartani Társaság honlapjára. Ebből a sisakos sáska és a pusztai hangyaleső 1667-1667 darab voksot kapott, míg a csapó cserebogár 749-et. Ez volt az első “holtverseny” az Év Rovara program történetében.

A pontegyenlőség miatt néhány nappal meghosszabbították a szavazást, melynek győztese végül a sisakos sáska lett 468 szavazattal, míg a második helyen a pusztai hangyaleső végzett 361 vokssal.

Az év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Az adott faj életmódja, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok, változások jobb megértését szolgálja.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park / Sitku Erzsébet

A védett vagy védendő fajok megismertetése egyúttal a természetvédelem fontosságára is ráirányítja a figyelmet.

A sisakos sáska a meleg homokterületeink, füves pusztáink jellemző állata. Fejének jellegzetes, hegyes sisakhoz hasonlóan csúcsosodó alakjáról könnyen felismerhető. A telet peteként vészeli át a talajban, majd tavasszal bújik elő az akkor még alig 1 centiméteres lárva. Növényevő, táplálkozás közben csíkos mintája és hosszúkás formája jól elrejti a fűben a ragadozók elől.

A faj populációit a rendszertelen kaszálás és a szukcesszió, valamint az ezek hatására bekövetkező élőhely felaprózódás veszélyezteti.

A sisakos sáska Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Kapcsolódó
Mintaszülők közül kerül ki a 2023-as év rovara
Hallottál már a szmirnai fülbemászóról? És a homoki hernyóölődarázsról?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik