Mozaik

Idén 70 vaddisznót lőttek le Szombathelyen

pixabay
pixabay
Az állatok bő két éve jelentek meg a város bokrosabb területein.

A szombathelyi önkormányzat közgyűlésére készült anyagot szemlézve a Nyugat.hu azt írta, hogy így idén már összesen 70 vaddisznó lelte halálát a városban. Ezek közül októberben és novemberben 10-10, összesen 20 vaddisznót lőttek le a vadászok Szombathely belterületén.

A városba betévedő, illetve hosszabb ideje itt élő állatok kilövéséről ez év elején döntött a városi közgyűlés, miután egyeztettek a területileg illetékes Aranypatak Vadásztársasággal.

A vaddisznók bő két éve jelentek meg a város bokrosabb területein. Elsősorban Oladról, de az emlékmű és a Csónakázótó környékéről, illetve a Szent István parkból is jeleztek vaddisznókat. 2021-ben még csak 4, a 2022. évben 10, viszont a 2023. évben már jóval több lakossági jelzés érkezett az önkormányzathoz. A vaddisznók azonban nem csak félelmet keltettek a lakókban, de komoly károkat is okoztak.

Az önkormányzat ezért döntött a kilövésükről, és ennek érdekében október 1-től 2-2 vadász tart ügyeletet. A vaddisznókat főleg a Rigóvölgyben, az oladi városrészen, a Márton Áron utcában, a Homok utca környékén, a Bagolyvár feletti területen, valamint a Szabadidő Központ környezetében ejtették el.

A beszámoló szerint az új rendszer beváltotta a reményeket, a vadászok a lakosokkal és telektulajdonosokkal lehetőség szerint konzultálnak és bemutatkoznak nekik. Az esti ügyeleteket próbálják úgy igazítani, hogy a lakosok elmondásai, tapasztalatai és saját megfigyeléseik is hozzájáruljanak a sikeres és biztonságos vadelejtéshez.

Kapcsolódó
Lakott területen is kilőhetők a vaddisznók a Balatonnál
Rendőrségi engedéllyel belterületen is elejthetők a vaddisznók Balatonmáriafürdőn.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik