Sorra adják fel a méhészek, az olcsó import méz tönkreteszi a hazai termelőket – írta az Agrárszektor.
Egyéves szünet után, önköltségi ár alatt indult újra a mézfelvásárlás Magyarországon. A hazai termelőktől fele annyiért veszik át a mézet, mint amennyibe az előállítás kerül. Nem csoda, hogy egyre több méhész piacokon, közvetlenül próbálja eladni a termékeit.
A Tehetsz méh többet! program méhészei szerint az egyetlen megoldás a mézek minőségének szigorú, uniós szintű ellenőrzése lenne.
Az európai uniós gazdálkodó szervezetek előrejelzése szerint 2030-ra ötmillió méhcsalád fog elpusztulni, és a méhészek kétharmada kénytelen lesz feladni.
Közepes évet tudhatnak maguk mögött a magyar méhészek, a repcén 10-20 kilogramm, az akácon 20-25 kilogramm volt jellemző méhcsaládonként. Bár bizakodva várják a tavaszt, a helyzetüket nehezíti, hogy a hosszú és meleg ősz során sok élelmet fogyasztottak a méhek. Emiatt komoly mennyiségű mézet kell a kaptárakban hagyniuk, hogy biztonságosan átteleljenek a rovarok.
A méhészeknek egyre több munkát kell fektetniük a termékük eladásába, ugyanis a Kínából, Törökországból és Ukrajnából tonnaszámra, dömpingáron érkező, silány minőségű, sokszor cukorszirup alapú mézek miatt óriási a túlkínálat az egész EU-ban.
A súlyos helyzetet érzékelteti, hogy a termelők szerint a magyar méhészetek nem képesek annyi mézet előállítani, amennyi ki tudná szolgálni az európai exportot, mégis tonnaszámra állnak a kiváló mézek a hazai hordókban.
Szerintük az egyetlen megoldás az lenne, ha kizárólag jó minőségű, ellenőrzött termékek kerülhetnének forgalomba méz megnevezéssel.