Otthon készült

Sok az akácméz, de nem mindegy, honnan szerezzük be

Pixabay.com
Pixabay.com
Jelenleg a legnagyobb magyarországi áruházláncok árait böngészve 6000 és 8200 forint között mozog az akácméz ára kilónként.

Három-négy éve gyenge az akáctermés, míg a repce, a facélia brillírozott. Idén azonban fordult a kocka, és az akác, mely az egyik legértékesebb mézelő, kitett magáért.

Az elmúlt negyven év szinte minden tapasztalata dőlt dugába ebben az esztendőbe, olvasható a kemma.hu oldalán.

Kapcsolódó
Amerikai versenyen tartolt a magyar hársméz
Viszlai Andrea életében családi hagyománya van a méhészkedésnek.

Korábban ugyanis, ha elfagyott az akác, az úgynevezett sarjvirágok már nem adtak termést. Most viszont bár kora tavasszal megfázott az akác, és csak a fák csúcsain voltak egészséges virágok, talpig kivirágzott a fa, és termést is adott. A méhészek úgy gondolják, hogy ez a gyökeres „javulás” a klímaváltozással függhet össze. A facéliának azonban nem tett jót a forróság. Már az ültetéskor nagy volt a szárazság, így a növény nem fejlődött normálisan, ezért a termése is kevesebb lett. A máskor bőtermő napraforgó is „elesett” az idén. Az aszály miatt kicsik lettek a tányérjai és gyorsan el is virágzott a növény. A hárs azonban országosan jól teljesített.

Hihetetlen mértékben drágul a méz

Az előző év azonos időszakához képest 21,3 százalékkal került többe jelenleg a méz, mint tavaly, bár a kedvezőtlen folyamatok már 2020-ban kezdődtek, írja a Világgazdaság.

A probléma nagy mértékben ökológiai eredetű. Az elmúlt években ugyanis nagyon enyhe teleink voltak, ráadásul az eredendően hideg évszakon belül is gyakran váltakoztak az enyhe és a valóban téli napok. A méz előállításáért felelős méhek a téli hideget gond nélkül átvészelik, azonban a nagy hőingadozás – a frontérzékeny emberekhez hasonlóan – a szorgos kis méztermelő rovarok szervezetét is nagyon megviseli. Ennek idén is drasztikus hatásai voltak. A tél során több mint kétszázezer méhcsalád pusztult el hazánkban, ennyivel kevesebbnek kell ellátnia a lakosságot mézzel.

pixabay.com

Az akácméz a legnépszerűbb

A magyarországi méztermelés legnagyobb részét az akácméz adja. Népszerű még a repceméz, a hársméz, az erdei méz, valamint a vegyes virágméz is.

A méz drágulása szinte minden típusnál megfigyelhető. Jelenleg a legnagyobb magyarországi áruházláncok árait böngészve 6000 és 8200 forint között mozog az akácméz ára kilónként.

A közösségi médiában azonban többen felhívják a figyelmet, hogy a felvásárlói ár ennél az árnál jóval alacsonyabb, az akácmézet 1800-2000 forintért vásárolják fel a méhészektől, amit aztán háromszoros áron kerül forgalomba. Érdemes tehát keresni piacokon, termelői piacokon a sokéves tapasztalattal rendelkező magyar méhészeket, és tőlük vásárolni a termelői mézet. Valószínűleg kedvezőbb áron lehet az egészséges csemegéhez így hozzájutni.

Kapcsolódó
Mesterséges bölcsőkkel segíthetjük a méheket
Semmilyen szakértelmet nem igényel az összerakása, de nagy segítség lehet a dolgos méheknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik