Virágzó vidékünk

Nagy károkat okozott a szokatlan hideg a méhészeknek

Pixabay
Pixabay
A kedvezőtlen időjárás miatt alig lesz tavaszi méz és a repcével is baj lehet.

A szokatlanul hideg idő miatt eddig alig repültek ki a méhek a kaptárakból, az akácosok 50-60 százaléka pedig elfagyott, így alig lesz tavaszi méz – mondta az InfoRádiónak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Rendkívül kedvezőtlen a tavasz eddig a méhészek és a méhcsaládok számára, egyes északi megyékben ugyanis eddig mindössze 3 tavaszi nap volt, a kedvezőbb fekvésű déli megyékben pedig 7-9 nap, vagyis mindössze ennyi napon tudtak repülni a méhek. Ha ugyanis 10 fok körüli vagy annál hidegebb az idő, ha akár csak kicsit is szemerkél az eső, vagy pedig fúj a szél, a méhek nem tudnak kirepülni

– részletezte Bross Péter a portálnak.

Kapcsolódó
Hivatalosan is a méhek a legfontosabb élőlények a Földön
Az Eartwatch Institute mondta ki az igazságot.

A külső nektár és virágpor nélkül nem tudnak fejlődni a méhcsaládok, mert a méhanya a kaptáron belül érzi, hogy nem érkezik tápanyag és leáll a petézéssel. Egy átlagos évben ilyenkor 1500-2000 petét rak, ám most csak néhány százat, vagyis méhgenerációk maradnak ki, aminek következtében az akácvirágzásra nem lesznek úgynevezett kijáró méhek. Részben emiatt lesz kevesebb akácméz, részben pedig azért, mert a kora tavaszi fagyok idén is sújtották az akácosokat.

Bár a károk végső felméréséhez néhány napot még várni kell, az már látszik, hogy a tavalyit megközelítő nagy fagykár érte a magyar akácosokat, legalább 50-60 százalékuk elfagyott, ha pedig még bekövetkezik éjszakai fagy, akkor az már végzetes lesz

– mutatott rá a helyzet súlyosságára a szakember.

A méhgenerációk kimaradása nemcsak az akácméz hiányában fog várhatóan megmutatkozni, hanem abban is, hogy a jó idő beköszöntével a repcevirágzáskor sem lesz elég kijáró, virágport gyűjtő méh, ami az amúgy is gondokkal küzdő hazai méhészek helyzetét tovább rontja.

Tavaszi, repcevirágzás előtti méz (vagyis a fűzfák, gyümölcsfák virágaiból származó nektárból készített méz) alig-alig lesz 2021-ben.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az időjárás évek óta kedvezőtlen, „nem normális”: nemcsak a méhészek, hanem általában a mezőgazdaságban dolgozók számára is nagyon kedvezőtlen, mert felborult a „menetrend”: télen van tavasz, és tavasszal tél.

Kapcsolódó
Magyar mérleg: évente egy kilogramm mézet fogyasztunk
Országos kampány kezdődött a mézfogyasztás népszerűsítésére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik