Mozaik

Magyar mérleg: évente egy kilogramm mézet fogyasztunk

Országos kampány kezdődött a mézfogyasztás népszerűsítésére.

A mézfogyasztást népszerűsítő őszi kampányt megnyitó sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön Budapesten, ahol elhangzott: az idei méztermés közepes mennyiségű lett, a minősége pedig – mint mindig – tökéletes, írta az MTI.

Mintegy 20 ezer család foglalkozik méhészettel, 1,2 millió méhcsalád van Magyarországon és 20-25 ezer tonnát tesz ki évente az országban a méztermelés, amelyet ösztönözni kell intézkedésekkel és támogatásokkal

– mondta Nagy István agrárminiszter a rendezvényen.

Védelmet kaptak a méhek: káros vegyszereket tiltott be az EU
Tapasztalatok támasztják alá, hogy nincs szükség a betiltott vegyszerekre.

A miniszter kiemelte, hogy az unió által elfogadott új magyar méhészeti nemzeti program az előző ciklushoz képest több mint 20 százalékos többlettámogatást tesz lehetővé a következő három évre, közel 6 milliárd forint együttes hazai és uniós forráskerettel. Emellett a magyar méhészek az idén méhcsaládonként 500 forint jövedelempótló támogatáshoz jutnak, jövőre ezt 1000 forintra emelik. A tárcavezető szólt arról is, hogy a magyar termelésű méz 70 százalékát exportálják.

Néhány évvel ezelőtt az egy főre jutó belföldi fogyasztás 40 dekagrammot tett ki, jelenleg egy kilogramm, ez még mindig alacsonynak számít az uniós átlagfogyasztáshoz képest, ezért ösztönözni kell a fogyasztást

– mondta.

Az agrártárca elsőként csatlakozott a mézes reggeli programhoz, jelenleg több mint 166 ezer gyerek él ezzel a lehetőséggel.

Az idén tavalyhoz hasonlóan közös kampányt indít az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mézfogyasztás ösztönzésére. A december elejéig rendezvényekkel, rádiós kampánnyal, internetes jelenléttel népszerűsítik majd a mézfogyasztást, és hívják fel a figyelmet az egészségre gyakorolt jótékony hatásaira.

Kiemelt kép: bakonynektar.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik