Mozaik

Új mézkirálynője van Magyarországnak

Szemerits Eszter viselheti egy évig a koronát.

Magyarország egyik legnagyobb méhészeti rendezvényére, a XXXII. Nemzetközi Mézvásárra és Méhésztalálkozóra került sor szombaton, augusztus  3-án Jászberényben.

Az eseményt Lesti Kitti, a 2018-as mézkirálynő és kísérete, valamint a mézlovagrendek látványos felvonulása nyitotta meg. A méztalálkozón szó esett a beporzók védelmének fontosságáról, valamint átadták a „Magyar Méhészetért Emlékérmet” és a Zsidei-Barnabás díjat.

Így pergetik az akácmézet – Pillanatok egy méhészet életéből
Ha megtelik a kaptár, elérkezik a méznyerés ideje.

Természetesen – mint minden évben – megválasztották a mézkirálynőt és két udvarhölgyét is. 2019-ben a mézkirálynő a sopronhorpácsi Szemerits Eszter lett, aki egy éven keresztül a magyar méz nagyköveteként  képviseli a hazai méhésztársadalmat. Munkájában segítik majd udvarhölgyei: a pécsi Páprádi Bíborka és a budapesti Busi Adriána.

Úgy gondolom, hogy a magyar méz hírnevének megőrzése és a mézfogyasztás növelése nemcsak érdekünk, hanem szívügyünk is egyaránt

– írja Szemerits Eszter mézkirálynőként nyitott közösségi oldalán.

A királynő és udvarhölgyei az év során több rendezvényen is részt vesznek, előadásokat tartanak, mézlovagokat ütnek lovaggá és mézes reggeliket is tartanak majd. A méz nagyköveteként a mindenkori mézkirálynő feladata, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a méz jótékony hatásait, ösztönözve ezáltal a lakosságot a tudatosabb mézfogyasztásra.

Kiemelt kép: Facebook/Éger György

Apiterápiával segítenek a fájdalommentes gyógyulásban
Magyarországon a méhesház terjed a kaptárlevegőt alkalmazó apiterápiás módszerek közül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik