Mozaik

Különleges nosztalgiahajót vesz a Balatoni Hajózási Zrt.

wikimedia commons
wikimedia commons
Megvásárolja a jogelődje által üzemeltetett csavargőzös flotta egyetlenegy példányát a Balatoni Hajózási Zrt. A társaság a Jókait a nosztalgiaflottája részeként kívánja használni.

A Jókai a Vanyolai Hajózási Kft. tulajdonában van és 180 236 220 forintért adja el azt a Balatoni Hajózási Zrt-nek, aki az 1888 és 1926 között működő jogelődje által üzemeltetett csavargőzös hajóflotta minden, még fellelhető egységével a nosztalgiaflotta részeként kívánja üzemeltetni a jövőben.

A nosztalgiaflotta minden egysége a magyar hajógyártás jelentős emléke; koruk, kialakításuk, valamint történelmi értékük alapján egységes flottát képeznek, és a balatoni gőzhajózás nagy korszakának állítanak emléket. A Hajóregiszter adatai szerint az azonos időszakban, ugyanilyen funkciókkal (nem hadihajó, nem teherhajó) épített hajók közül csak a Jókai nem semmisült meg és van üzemképes állapotban – írta cikkében a Világgazdaság.

A gőzöst 1913-ban építette az Óbudai Hajógyár Siófokon. 1913. június 28-án keresztelték meg, a próbaútja július 2-án volt. 1944. október 31-én Vonyarcvashegynél akna robbant mellette, de túlélte. 1945. március 23-án a német csapatok elsüllyesztették. 1946-os kiemelése után 1948-ban újra szolgálatba állt a Balatoni Hajózási Vállalat által. Hét év múlva, 1955-ben a BHV beolvadt a létrejövő Mahartba. 1963–64-ben átépítették motoros hajóvá egy használt német Buckau-Wolf hathengeres dízelmotorral.

A hetvenes évek végén selejtezték, majd a Körösök partvidékére került. Egy úttörőtábor használta étkezőnek, de többszöri tulajdonosváltás után teljesen tönkrement, és roncs lett. Egy jegesedés során partra futott, és ott maradt.

1998-ban Vanyolai Sándor vásárolta meg a leamortizált hajótestet, és megkezdte az újjáépítést. Kurusa Sándor tervei alapján új külsőt kapott és a 21. század elvárásainak megfelelő felépítést, vendégteret. 2002-ben közúton szállították a Balatonra, ahol 2003-ban a Vanyolai Hajózási Kft.-nél állt újra szolgálatba. Sétahajóként üzemel a Kisfaludy hajóval együtt Balatonfüreden. Rendszeresen otthont ad esküvőknek, leánybúcsúknak és egyéb rendezvényeknek.

(Világgazdaság)

Kapcsolódó
Kifutottak első útjukra a Bahart legújabb hajói
Új katamaránok és kompok közlekednek hamarosan a magyar tengeren.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik