Mozaik

Fürödj fenyőben, avagy 10 tipp a karácsonyfa újrahasznosítására

pixabay
pixabay
Ez lehet a fenyőfád új élete karácsony után.

Van, aki rögtön karácsony után, van, aki vízkeresztkor, a karácsonyimádók pedig lehet, hogy csak január végén – de egyszer mindenki eljut oda, hogy leszedi a díszeket a karácsonyfájáról. Mi legyen a vágott fenyővel, hogyan lehet újrahasznosítani?

Ha az ünnep elmúltával a kijelölt helyre tesszük a fákat, akkor azok aprítás után a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, mely az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára fűtési hővé és villamos árammá alakul. De miként hasznosíthatjuk mi magunk?

Gyújtós

A kiszáradt fák rendkívül gyúlékonyak, így ha fatüzeléssel fűtjük otthonunkat, akkor a megfelelő nagyságúra vágva, használhatjuk erre a célra – de csak azután, hogy minden díszt eltávolítottunk róla és megvártuk, hogy teljesen elvesztette a nedvességtartalmát.

Talajtakaró

A sok lehullott tűlevél a szobában nem túl örömteli, de a kertben hasznos lehet vízmegtartó talajtakaróként. Ha van hozzá megfelelő berendezésünk, akkor a száraz ágakból forgácsként szintén talajtakaró lehet.

Ha sáros területen szórjuk szét a tűleveleket, akkor megkönnyíthetjük a közlekedést.

Komposzt

Egy új komposzthalom jó alapja lehet a vékony fenyőágak rétege, mellyel biztosítjuk a légáramlást. Erre jöhetnek a konyhai maradékok, növények, levelek.

Karó

A vastagabb ágakat lecsupaszítva használhatjuk következő évben a növényeink karójaként.

Szegély

A fa törzsét szeletekre vágva és a földbe szúrva, védhetjük vele ágyásainkat.

Macskajáték

A macskák valamiért ellenállhatatlan vágyat éreznek a karácsonyfára felmászásra, a díszek lepofozására, rossz esetben a fa felborítására. Ha már az ünnepi szerepe megvolt, a fát lecsupaszítva, a vastagabb ágakat meghagyva és a talpát megfelelően rögzítve remek „játszótér” lehet a cicáknak.

Madárbúvóhely, -etető

Tegyük ki a fát a kertbe, rögzítsük valamihez, aggassunk rá magvakat, szalonnakockákat és megfigyelhetjük a hozzánk leszálló madarakat.

Halbúvóhely

A tavakban élő halakban szükségük van búvóhelyekre, erre jók a vízbe hullott növények, faágak. A kerti tavakban ez ritkábban fordul elő természetes módon, de néhány ággal segíthetünk nekik.

Illatzsák

Megőrizhetjük a karácsony illatát, ha fenyőágat, tűleveleket és karácsonyi fűszereket, narancsot teszünk egy zsákba.

Fenyőfürdő

A fenyők hajtásait, tobozát, kérgét régóta használják különböző légzőszervi és reumás panaszok enyhítésére, fürdő, szirup, illóolaj, vagy tea formájában.

A fekete-, vörös-, luc-, boróka-, jegenye-, erdeifenyő fajták ágainak, tűleveleinek, tobozainak, rügyeinek főzete alkalmas fenyőfürdő elkészítésére. 3-4 liter főzetet készítsünk egy fürdőhöz. A fenyőágat, magot, rügyet vágjuk össze, főzzük meg, és a szüredéket öntsük a meleg fürdővízhez. Legalább 15 percig üljünk a vízben.

Kapcsolódó
Fakorongok öltöztetik a kis házikót az erdő közepén
Talán nincs is jobban passzoló díszítés egy erdő közepén levő háznak, mint a fa. Szabálytalan, nincs két egyforma részlet, színes, változatos és az évek során valamennyire változik. Pont, mint a házat körülvevő erdő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik