Kertünk-Portánk

Fakorongok öltöztetik a kis házikót az erdő közepén

Cseh Patrícia
Cseh Patrícia
Talán nincs is jobban passzoló díszítés egy erdő közepén levő háznak, mint a fa. Szabálytalan, nincs két egyforma részlet, színes, változatos és az évek során valamennyire változik. Pont, mint a házat körülvevő erdő.

Hogy mi köze egy kutyának a faldíszítéshez? Nagyon is sok. Pedig ő csak összekoszolta a falat, amit gazdája, Cseh Patrícia nem nézett jó szemmel. Viszont közben szerencsére, ezzel együtt kreatívitásra is késztette. Így született meg a faszeletes faldekoráció a Balassagyarmat közelében levő házikón.

A Sokszínű Vidék kérdéseire válaszolva Patrícia mesélt az ötlet megszületéséről és megvalósításáról.

Hogyan jött az ötlet, hogy fakorongokkal díszítsd a ház falát?

Volt egy Airedale terrier kutyám, sajnos már nem él. A bejárat mellett szeretett feküdni a teraszon és ez egyre jobban látszódott a falon. Már egy ideje gondolkodtam, hogy hogyan lehetne eltüntetni a foltot, s mivel nem akartam az egész falfelületet újra festetni, így jött az ötlet, hogy fakorongokkal díszítem. Egy erdőben lakom, ezért adódott, hogy talán fával kellene díszíteni a falat.

Cseh Patrícia

Korábban is végeztem már ilyen díszítést a házon belül, amikor a fürdőszoba ablakot kicserélték. Nem volt már az eredeti csempéből a pótláshoz, így az ablakpárkányt kavicsokból és kagylókból készített mintával raktam ki. Ezeket a kavicsokat és kagylókat csemperagasztóba rakosgattam bele, egyenként. Az idei évet egy kádcserével kezdtem, így ennek is ez lett a sorsa.

Képgalériánkban a “kavicsos munkák” megtekinthetők

A fakarika projektnek akkor érkezett el az ideje, amikor a Covid miatt itthon kellett tartózkodni.

Honnan szerezhetők be a fakorongok?

Egy kedves asztalos ismerősöm segített fölvágni a szalagfűrészével egy keveset a tűzifából. Azóta már én is beszereztem egy kardfűrészt, és szabadidőmben sokat szeletelem én is a korongokat.

Mi alapján alakult díszítés mintázata? Előre megtervezted a teljes mintát?

Mintát eredetileg nem akartam, de egy tuja fából vágott cseppformájú korongokból egy szép virágforma kerekedett ki. Ez adta az ötletet további minták, alakzatok megalkotásához.

Cseh Patrícia

Ennél a pontnál csatlakozott barátnőm, egyben kolléganőm is, Kata a projekthez.

Az alapanyag előkészítése során (amit a tűzifából és hulladék gallyfákból vágunk) tudatosult bennünk, hogy minél amorfabb a fa, annál érdekesebb mintát lehet belőle kirakni. Nincs előre tervezés, a minták spontán jönnek a kezünkből.

Cseh Patrícia

A nagyobb méretű karikák nyárfából és diófából lettek fölszeletelve, a kisebbek közül pedig van tuja, akác, nyírfa és dió is. Szépen lehetett játszani a fafélék színeivel is, mert a dió sötétebb barna, az akác sárgásabb, a nyírfa színe pedig szürkés-fehér színű.

Az előkészületekkel (szárítás, csiszolás, a karikák válogatása forma és méret szerint) kb. egy hét alatt lettem kész. A falra ragasztással, a minták kialakításával szintén egy hét ment el, de abban a fűrészelés is benne volt, amit pótolni kellett. A fal felülete körülbelül 6 x 4 méteres. A korongokat nem kezeltük le semmivel, mert törekedtünk a természetességre.

Mivel rögzítetted a falra a fakorongokat?

Többféle ragasztóval kísérleteztem, de a Mester Fix építkezési ragasztó bizonyult a legerősebbnek.

Már több év eltelt az első házdíszítés óta. Mennyire bírja az időjárási körülményeket?

A fal felülete északi oldalon van és tető alatt, így sem napsütés, sem eső nem éri. A nagyobb korongok közül lepotyogott egy-kettő, de sikerült visszaragasztani. Azóta már nem használunk ennyire nagy alakúakat.

Cseh Patrícia

Az elkészült alkotás mindenkinek nagyon tetszett, többek között a nagynénémnek is, ezért gondoltam, hogy meglepjük ajándékba, névnapjára. 2022 nyarán került erre sor, a garázsa falát díszítettük. Az előkészületekkel együtt egy hét alatt lett kész a mű. Nagy örömet szereztünk neki.

Cseh Patrícia

Azért szép efféle természetes anyagokkal dolgozni, mert minden minta más-más lesz, ezért mindig egyedi a végeredmény. Olyan nagy élmény számunkra ez a kreatív játék, hogy legszívesebben csak ezzel foglalkoznánk.

Kapcsolódó
Tizenegy évig épült a kézzel faragott ökoház
A belső teret cseresznyefa díszítések, polcok és faragott szekrények öltöztetik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik