Mozaik

Akácfával tömték be a gyurgyalagok költőhelyeit Söjtörön

A madarak ki- és bejutását akadályozta meg így a méheit féltő férfi.

2020. június 2-án érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy a Zala megyei Söjtörön gyurgyalagok fészkeit tömték be, írta a police.hu. A gyurgyalag – más nevén méhészmadár – 1982 óta fokozottan védett Magyarországon.

A zalaegerszegi rendőrök a helyszíni szemle során megállapították, hogy egy homokbánya területén fészkelő gyurgyalagok költőhelyeit torlaszolta el ismeretlen személy. A bányában 15 darab üreget akácfával zártak el, ezáltal az ott tojásokat költő madarak ki- és bejutását lehetetlenítették el. A lezárt fészkekben egy elhullott tojó madarat és több tojást találtak.

Fotó: police.hu

A rendőrök június 3-án jutottak el egy homokbánya közeli méhészetbe, ahol megtalálták azoknak a fadaraboknak a maradványait, amelyekkel eltorlaszolták a madarak költőhelyeit. A méhek gazdája elismerte, hogy a fészkeket ő zárta el azért, hogy a gyurgyalagok ne tudjanak belefészkelni, vagy költeni, mivel azok a közelben található méheit folyamatosan megeszik.

A férfi tettével a tojásokból kikelő fiókákat is elpusztította volna, ha azt időben nem fedezi fel egy természetvédelmi őr. A méhészt fokozottan védett élő szervezet egyedére elkövetett természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi beismerő vallomást tett.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik