Mozaik

A szilveszteri tűzijáték megölheti a méheket

pixabay
pixabay
Az egész méhcsalád, 35-40 ezer állat is elpusztulhat a kaptárakban.

A méhek nem alszanak téli álmot, hanem nyugalmi állapotban, fürtbe rendeződve melegítik egymást folyamatosan cserélve a külső és a belső egyedeket. A tűzijáték hatására a család megriad, azt érzékelik, hogy veszélyben vannak és ösztönszerűen szétrebbennek, hogy megvédjék a családot.

Attól, hogy megbomlott a fürt, az idáig tartott óvott meleg, ami a családot védte, elillan. Szép lassan mindenki átfázik, és nincs akivel helyet cseréljenek, hogy fel tudjanak melegedni. A kb. 35-40 ezer méh megdermed, és elpusztul. Oda van egy komplett méhcsalád

– írta posztjában Boros Tibor méhész, méhrajbefogó, aki szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az extrém erős hanghatások bizony minden állatfajnak szenvedést okoznak, a méheknek sajnos akár halálosat is…

Boros Tibor arról is írt, hogy egy-egy méhcsalád értéke 35-50 ezer forint, ennyit veszít el a méhész, akinek így a megélhetése is veszélybe került.

A hozzászólások között valaki feltette azt a kérdést, hogy mit keresnek a méhek belterületen, mire a méhész elmondta, hogy a teleltetés teljesen szabályos módon történik a méhész saját kertjében, nagyon sokan tartják így a méhcsaládokat.

Kapcsolódó
Méhbarát mozgalmat indított a makói méhész
A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki szeretne a kertjében méhlegelőt létrehozni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik