Mozaik

Minden idők legnagyobb amurját fogták ki Maconkán

Facebook/Maconkai-víztározó és tórendszere
Facebook/Maconkai-víztározó és tórendszere
A Nógrád vármegyei Maconkai-víztározó amurrekordját öt kilóval döntötte meg az országos horgászszövetség elnökhelyettese.

Az eddigi rekord Szűcs Gábor október 11-i fogása tartotta, itt már csak 3 dkg hiányzott a 20 kg-hoz. A 2023-as év utolsó horgászatán kifogott óriás már 25 kiló feletti volt.

Pár perccel 18:30 előtt egy határozott kapás után bevágás, majd 2-3 másodperc mozdulatlanság után lassan elindult egy akkor még ismeretlen őserő. A következő félóra során mindkét fél bevetett mindent. Amikor megláttam végre a halat, a korábbi 50%-kal szemben már csak maximum 1-2% esélyt adtam magamnak. Közben némi derűvel arra gondoltam, hogy ennyit a célzott horgászatról. Végül győztem, de szerencsém volt, mert András halőrünk segítsége nélkül nulla lett volna a sikeres szákolás esélye

– mesélt a fogásról Facebook-posztjában Dérer István, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) elnöke, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese.

Az amur 25,63 kg-os volt, 105 cm törzshossz és 72 cm kerület mellett. A mérlegelés után visszaengedték a rekordert a tóba.

A méteresre megnövő amur maximális tömegét egyébként 25-30 kg-ra becsülik, általában 4-10 kg-os példányok kerülnek a horgászok szákjaiba.

Kapcsolódó
Rekordlistás óriástokot fogtak Maconkán
Magyarországon nem őshonosak a különös tokhalak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik