Az év pálinkás bonbonja versenyt a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként idén is meghirdetik – írta a Békés vármegyei Hírportál.
A nívós és egyedülállónak számító megmérettetés védnöke a Magyar Cukrász Ipartestület.
A rangos verseny célja a Hungarikum magyar pálinka, mint a nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.
A krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon kategóriába 66 mintával neveztek, míg a meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült kézműves bonbonok esetében 41 nevezés érkezett.
2024-ben a szintet tovább emelik egy új versenykiírással, amely komoly kihívások elé állítja az indulókat. Két új kategóriát határoztak meg.
Lesz egy mindenmentes kategória, valamint új kategóriaként az oktatási intézmények jelentkezését is várják. A szervezők szerint fontos, hogy a szakiskolák, szakképzési centrumok, technikumok képzésein résztvevő cukrász tanulók is megmérettethessék magukat egy-egy rangos versenyen.
Nevezni minőségi csokoládéval, ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációjával és bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával lehet.
Kategóriák:
1. Krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal.
2. Birspálinkával (bármilyen fajtájú nemes birs, vagy vadbirs) készült kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal.
3. „Mindenmentes” mely, cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentesen-, IR-barát, és vegán készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal.
4. Oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon.