Otthon készült vasárnapi ebéd

60 évesen ment egyetemre, pálinkamester lett, mára díjnyertes pálinkákkal büszkélkedhet

Gondolatok, ötletek születtek így, melyeket elhatározások, majd tettek követtek. Kisebb-nagyobb lépések, majd egy óriási ugrás. Így valósult meg a  Lunczer Pálinkaház.

Ma már sokan ismerik a pálinka történetét és fogyasztásának kultúráját, de azt az érdekességet már kevésbé, hogy hazánkban az 1921. december 1-én bevezetett vasárnapi munkaszünet korlátozta a szeszesitalok kimérését.

A vasárnapi munkaszünet tartama alatt tilos égetett szeszesitalokat (pálinka, stb.) és finomított égetett szeszes italokat (likőr, stb.) árusítani, csupán teához szolgáltatható ki rum szokásos mennyiségbe

– harangozták be a korabeli lapok az új kereskedelmi szabályozást.

Persze az otthoni, mértékkel fogyasztott vasárnapi ebéd előtti pálinka fogyasztását senki nem tiltotta. Azt viszont érdemes leszögezni: a pálinkának nincsen jelentősen jótékony élettani hatása. Egészen pontosan, ha használ is valamennyit, többet árt. A pálinkát nem vélt gyógyhatása, hanem gasztronómiai és élvezeti értéke miatt fogyasszuk.

A gyógyhatású pálinka legendája

A pálinka és a különböző alkoholpárlatok gyógyhatása a történelemben gyökerezik. A szeszfőzés első egyértelmű említése a 12. századi Itáliából származik, és a bor lepárlásával készült aqua ardenst írja le. Az aqua ardenst önmagában is gyógyszerként alkalmazták, ám többszörös lepárlással tisztára finomítva, illetve gyógynövényekkel együtt lepárolva aqua vitae, az élet vize néven sokkal hatásosabb gyógyszerként ismerték. Ezek a gyógyszerészeti bordesztillátumok a 12-13. században Magyarországon is megjelentek. ( Pannonbolt.hu)

Az igaz, hogy gyomor- bélrendszeri panaszok, görcsök esetén simaizom ellazító hatása révén csökkentheti a panaszokat, de az esetek túlnyomó többségében magát a betegséget súlyosbíthatja. A rendelkezésre álló gyógyszerekhez, gyógyhatású készítményekhez képest nem értékelhető jótékony hatása.

Nehéz, zsíros étkezés után kis mennyiségben segíti az emésztést a pálinka, feltéve, ha nincs egyébként valamilyen gyomorbetegségünk, mert akkor szigorúan tilos.

Mit kell tudnunk a pálinkáról?

  • A pálinka hungarikum. Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szőlő és aszúszőlő- törköly használható fel pálinka készítéséhez.
  • Akkor nevezzük kisüstinek, ha legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állították elő.
  • A pálinka általában 40-es vagy 50-es szeszfokú, de akad közöttük 37,5 és 86 fokos is.
  • Vannak olyan italok, amelyeket a vásárlók pálinkának neveznek, azonban azok nem minősülnek annak. Ilyen például a mézes pálinka.

Miképpen lehetne egy jóízű, zamatos pálinkát készíteni? Hogyan tehetném még jobbá? Csak a gyakorlat mutathatta meg  erre a jó megoldást. A gyümölcsökön és az erjesztési technikákon túl, meg kellett ismerni a lepárló gépet, meg kellett érteni az összefüggéseket

– meséli  Lunczer Attila pálinkamester.

2014-ben alakult a Lunczer Pálinkaház Kft. és végre testet öltöttek a tervek, az elképzelések, megépült a főzde.  Egy ötlet, egy álomkép mindig olyan könnyed, egyszerűnek tűnő, de a valóság gyorsan bebizonyítja az ellenkezőjét. Két dolog segített mindig, hogy mégis sikerrel vegyük az akadályokat és haladhassunk előre. Az egyik a problémamegoldó, kreatív gondolkodásmód, míg a másik még ennél is fontosabb, a csapat.

 A főzde mára szó szerint az életünk lett, párlatokkal álmodunk, gyümölcsökkel ébredünk. Minden cseppben ott vagyunk együtt, mindannyian.

A család történetét a Sokszínű vidék stábjának mesélte el a tulajdonos.

Szerelempálinka

Ha már közeledünk a szerelemesek ünnepéhez, így talán még nem késő elkészíteni egy könnyed “bájitalt”, vagy ahogyan a Nosalty receptjében találtuk, a szerelmesek pálinkáját.

Hozzávalók

  • 2.5 dl pálinka
  • 3 db fahéjrúd
  • 5 g citromhéj
  • 4 g kakukkfű
  • 1.5 g koriander
  • 1.5 g vanília
  • 25 dkg barna cukor
  • 125 ml víz

Elkészítés

  • Fél hónapon keresztül áztassuk a pálinkában a fűszereket!
  • Minden nap rázzuk össze, vagy keverjük meg kicsit.
  • 15 nap elteltével szűrjük le a fűszeres pálinkát.
  • Készítsünk 125 ml vízből és a barna cukorból szirupot. Keverjük a leszűrt pálinkához.

Bármennyire is finomak a pálinkák, mindenkit arra intünk, hogy egészsége és a családi béke érdekében csak kis mennyiségben és ne minden nap kóstolgassa!

Kapcsolódó
Éltető korty az édenkertből: tokaji eszencia
Az interneten akár 12 millió forintért is rendelhetünk 1,5 liternyi natúreszenciát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik