Mozaik

Különleges őskori baltát találtak a Zagyva mellett

Facebook/Jász Múzeum
Facebook/Jász Múzeum
A különleges eszköz Alattyán közelében került elő. Nefrit tárgyak a térségben nem ismertek, de még a Kárpát-medencében is ritkák.

A Jász Múzeum a közösségi oldalán posztolta  féldrágakőből, a jáde nefrit nevű változatából készül balta, vagy véső fotóját és rövid ismertetőjét. A zöld színű jáde-kő eszközt Kerékgyártó Gyula, a Jász Múzeum Közösségi Régészeti Csoportjának tagja találta meg Alattyán közelében, a Zagyva melletti őskori lelőhelyen – írta meg a Szoljon.

Facebook/Jász Múzeum

A lelet környezetében gyűjthető kerámiák alapján neolit település állt itt a Kr. e. 5400-4900 körüli években. A balta hossza 145 mm, a szélessége az élénél 28 mm. Hosszára merőlegesen a baltatesten véséssel több vájatot alakítottak ki, melyek a fanyélre való rögzítésnél a zsineg elcsúszását akadályozhatták meg. Nefrit tárgyak a vidékünkön nem ismertek, de még a Kárpát-medencében is igen ritkák. Jádét legközelebb az Alpokban bányásztak, ez a darab az őskori távolsági kereskedelem folytán került Alattyánra

– írták a múzeum közösségi oldalán.

A jáde-kő balta szépsége és drágasága miatt bizonyára nem használati tárgyként, vagy fegyverként funkcionált, hanem inkább tulajdonosának magas presztízsét jelképezte.

Kapcsolódó
Középkori templomot tártak fel a hartai szántóföldön
Pénzérmék, ékszerek és viseleti tárgyak, fegyverek, valamint sírok és harangtöredékek is előkerültek a Bács-Kiskun vármegyei település középkori templomából.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik