Mozaik

Különleges módon telelnek a hüllők és a kétéltűek

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Valamennyi kétéltűre jellemző, hogy a novemberi hibernálódás előtt több táplálékot vesznek magukhoz, növelik zsírtartalékaikat, hogy át tudják vészelni a telet.

A Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén élő hüllők és kétéltűek a rájuk jellemző különleges módon, hibernált állapotban töltik a telet. Mozdulatlanul várják, hogy a tavaszi napfény újra felmelegítse őket, írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A Körös folyó hullámterében igen sokféle kétéltű él: pettyes gőte, dunai tarajos gőte, vöröshasú unka, barna ásóbéka, barna varangy, zöld levelibéka, erdei béka, valamint a tavi békák közül a kecskebéka és rokonai. Kedvező számukra ez a változatos, vizes élőhely. A hüllők közül három fajjal találkozhatunk a Körös-ártérben: vízisiklóval, mocsári teknőssel és fürge gyíkkal.

Mind a kétéltűekre, mind a hüllőkre jellemző, hogy testhőmérsékletük változó, a külső hőmérséklethez igazodik, azaz nem tudják belülről fenntartani az állandó testhőmérsékletet. A téli hidegben tehát nagyon lehűlnének és elpusztulnának, ha nem találnának valami megoldást a túlélésre. Ez a megoldás pedig nem más, mint a hibernáció, amely egy nyugalmi állapot, de nem alvás. Mozdulatlanul, merev állapotban vannak olyan helyen, ahol a külső hőmérséklet nem éri el a fagypontot

– részletezték.

Valamennyi kétéltűre jellemző, hogy a novemberi hibernálódás előtt több táplálékot vesznek magukhoz, növelik zsírtartalékaikat, hogy át tudják vészelni a telet.

Azok a fajok, melyek életük nagy részét a vízben töltik, általában a hibernálódás helyszínéül is a vizet választják. Az előbbiekkel ellentétben azok a fajok, melyek életüket döntően a szárazföldön töltik, télire is általában valamilyen száraz növényzettel borított, hideg, de fagymentes helyet választanak. Ilyen faj például a barna és a zöld varangy, a barna ásóbéka és a zöld levelibéka. A hüllők közül a fürge gyík a napos, meleg helyeket kedveli, telelésre általában talajréseket választ. A vízisikló a vizekhez közeli területeken, de szárazon telel, szintén hibernált állapotban.

Körös-Maros Nemzeti Park/Tóth Tamás József

A legérdekesebb a mocsári teknős telelése, amely nemcsak partoldalakban, üregekben, hanem a hüllők közül egyedüliként a víz alatt is képes telelni annak ellenére, hogy tüdővel lélegzik.

Tavasszal, amikor a napsütés hatására felmelegszik a környezet, a kétéltűek és a hüllők életfunkciói ismét felgyorsulnak, s hamarosan megkezdődik a szaporodási időszakuk.

A hazánkban előforduló kétéltű és hüllőfajok mindegyike védett. Állományaikra a legnagyobb veszélyt az élőhelyek eltűnése jelenti, emellett az éghajlatváltozás következtében tapasztalható felmelegedés is károsan befolyásolja a létszámukat.

Kapcsolódó
Hatalmas hüllő vadászott a Dunában Szentendrénél
Egy selymes durbincs volt az áldozat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik