Mozaik

Rekordszámú daru telel a Dél-Alföldön

MME / Tokody Béla
MME / Tokody Béla
Minden bizonnyal a klímaváltozás is szerepet játszik ebben.

Télen is Magyarországon tartózkodó darvakról írt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A daruvonulás Kelet-Magyarország hangulatos őszi élménye. Egyre népesebb csapatok már szeptember végén meg szoktak jelenni a Hortobágyon, tavaly ősszel rekordszámú, 195 000 madár tartózkodott éjszakázóhelyein.

MME / Tokody Béla

Október végén a darvak szépen lassan elhagyják a Hortobágy térségét, és a Dél-Alföld nagy vizes élőhelyei felé veszik az irányt. A szegedi Fehér-tó, a tömörkényi Csaj-tó, Kardoskút mellett egyre nagyobb számban vonulnak át a vajdasági Kanizsai-járás területén.

A darvak a klímaváltozás következtében hazánkban is megpróbálkoznak az átteleléssel. Mindig voltak kisebb csapatok, néha egy-két ezer állat is próbálkozott, de 2024 januárjában rekordszámú állatot számláltak a szakemberek.

Január közepén az ornitológusok a kifejezetten hideg, téli időjárás dacára közel 15 000 darut számoltak az esti behúzáson.

A szegedi Fehér-tó és a vajdasági Kapitány-rét mellett a Csongrád-Csanád vármegyei Csanádi-pusztákon éjszakáztak a madarak.

Eredetileg a darvak Észak-Afrikában, illetve a Közel-Keleten telelnek, de a klímaváltozás következtében egyre nagyobb számú csapatok áttelelésére számíthatunk, a valószínűsíthetően egyre gyakoribb hazai költések mellett.

Kapcsolódó
Torokszorító fotókon a Fehér-tavi darvak haláltusája
Barkóczi Csaba geográfus szomorú képeken mutatja be a madárinfluenza pusztítását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik