Mozaik

Aggasztó: egyre több a virág az Antarktiszon

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Több oka is van a meglepő virágözönnek.

Aggodalomra ad okot, hogy az Antarktisz egyes részei szinte virágba borultak az utóbbi időszakban. Nagy részben az éghajlatváltozással lehet összefüggésben a különös jelenség, amelynek drámai hatásai lehetnek a jövőben – írja az Origo.

Az Antarktiszon két őshonos virág él, az antarktiszi sédbúza (Deschampsia antarctica) és az felemásvirágú szegfű (Colobanthus quitensis).

Az Insubria Egyetem tanulmánya szerint ennek a két növénynek a populációja az elmúlt tíz évben robbanásszerűen nőtt – annyit, mint az azt megelőző 50 évben összesen. Ez a növekedési ütem szorosan összefügg az Antarktiszon 2012 nyara óta észlelt emelkedő léghőmérséklettel.

Az éghajlatváltozás mellett még egy oka lehet a több virágnak: a szigeten drámai mértékben csökkent a fókák száma, amelyek rendszeresen letapossák a növényeket, így visszafogják ezeket a növekedésben.

Úgy vélik, hogy a hőmérséklet folyamatos emelkedésével még látványosabb lesz a változás. Az évszázad végére az Antarktiszon a hőhullámok a klímaváltozás következtében további 5-6 °C fokkal emelkedhetnek, ami pusztító változásokat hozhat.

Kapcsolódó
Pingvinszámláló postás lesz négy nő az Antarktiszon
A világ legtávolabbi postáján nem csak a szokásos hivatali feladatai vannak az ott dolgozóknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik