Mozaik

Pingvinszámláló postás lesz négy nő az Antarktiszon

Pixabay
Pixabay
A világ legtávolabbi postáján nem csak a szokásos hivatali feladatai vannak az ott dolgozóknak. Messze is van, hideg is van, folyóvíz, de még vízöblítéses víz sincs. Mégis rengetegen pályáznak a pozíciókra.

Idén négy nőt választottak ki a feladatra, mely sokkal inkább áll a helyi pingvinkolóniával való foglalkozásból, mint a bélyegárusításból. Clare Ballantyne, Mairi Hilton, Natalie Corbett és Lucy Bruzzone rekordszámú, 6000 jelentkezőt utasítottak maguk mögé a Port Lockroy-bázison található posta irányításáért folyó küzdelemben – közölte a BBC.

Kapcsolódó
Postásokat keresnek az Antarktiszra
Postás munka némi extrával!

A csapat 9000 mérföldet utazik az Egyesült Királyságtól, hogy a koronavírus-járvány óta először újranyissák az öblöt és a postát is. Öt hónapot töltenek ott, aztán következő évben új jelentkezők teljesítik a feladatokat.

Natalie Corbett, aki a múzeum ajándékboltjáért lesz felelős férjét hagyta otthon az utazás kedvéért, amit csak egyedülálló nászútnak nevezett.

Ki ne szeretne öt hónapot dolgozni egy pingvinekkel teli szigeten a bolygó egyik legtávolabbi helyén?

– tette fel a kérdést.

Mairi Hilton feladata a pingvinkolóniával való törődés.

Most először leszek az Antarktiszon és nagyon izgatott vagyok, hogy megpillanthatom a fehér kontinenst.. Fogalmam sincs, mire számíthatok, ha odaérünk – milyen hideg lesz, át kell-e ásnunk magunkat a havon, hogy bejussunk a postára? Természetvédelmi biológus vagyok, így személy szerint alig várom, hogy lássam a pingvineket és más vadon élő állatokat, például tengeri madarakat és bálnákat

– mondta.

Az újonnan kinevezett postamester, Clare Ballantyne Lincolnshire-ből nemrég fejezte be a földtudományi mesterképzést az Oxfordi Egyetemen. Ő nagyjából 80 000 képeslappal fog találkozni, melyeket több mint 100 országba küldenek a helyszínre látogatók.

Bruzzone asszony pedig a bázis vezetője lesz, irányítja a csapatot és koordinálja a szigetre érkező hajókat. Ő korábban már három hónapot töltött a norvég sarkvidéken egy expedíció alkalmával, „egy életre szóló álom beteljesülésének” nevezte a mostani lehetőséget.

A posta a Port Lockroy-bázison található, melyet korábban pihenőhelyként használtak a bálnavadászok és a sarkkutatók, de 1962-ben bezárták. A kilencvenes években vált egyre aktívabbá az antarktiszi turizmus, ekkor tervezték az újranyitását, melyre végül 2006-ban került sor. Ma egyfajta turistalátványosság, múzeum, ajándékbolt és persze, lehetőség nyílik rá, hogy az ideérkezők innen adják fel képeslapjaikat.

A posta, múzeum és ajándékbolt üzemeltetésén kívül fontos feladat hárul az ott dolgozókra: a bázis területén élő szamárpingvinek monitorozása. Amihez hozzátartozik – és a munkaidő jelentős részét kiteszi – a pingvinürülék eltávolítása is, tehát a képeslapokon kívül a seprű és a lapát is minden nap a dolgozók kezébe kerül. Mindezt úgy, hogy a bázison nincs folyóvíz, és az elektromos áram is igen korlátozottan áll rendelkezésre.

Kapcsolódó
Teljesült a 99 éves néni kívánsága: az idősotthonban meglátogatta őt három pingvin
Most is bebizonyosodott: az állatterápia hatása vitathatatlan.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik