Mozaik

Postásokat keresnek az Antarktiszra

Pixabay
Pixabay
Postás csapatot keres az Egyesült Királyság Antarktisziörökség-Alapítványa (UKAHT) az Antarktisz postahivatalának működtetésére. A feladatok túlmutatnak egy átlagos postai dolgozó tevékenységén.

Novemberben indul az antarktiszi nyár, ekkortól üzemeltetik minden évben a világ legtávolabbi postahivatalát – egészen márciusig. Erre az öt hónapra keresik a különleges csapatot – írja a BBC.

A posta a Port Lockroy-bázison található, melyet korábban pihenőhelyként használtak a bálnavadászok és a sarkkutatók, de 1962-ben bezárták. A kilencvenes években vált egyre aktívabbá az antarktiszi turizmus, ekkor tervezték az újranyitását, melyre végül 2006-ban került sor. Ma egyfajta turistalátványosság, múzeum, ajándékbolt és persze, lehetőség nyílik rá, hogy az ideérkezők innen adják fel képeslapjaikat.

A posta, múzeum és ajándékbolt üzemeltetésén kívül fontos feladat hárul az ott dolgozókra: a bázis területén élő szamárpingvinek monitorozása. Amihez hozzátartozik – és a munkaidő jelentős részét kiteszi – a pingvinürülék eltávolítása is, tehát a képeslapokon kívül a seprű és a lapát is minden nap a dolgozók kezébe kerül. Mindezt úgy, hogy a bázison nincs folyóvíz, és az elektromos áram is igen korlátozottan áll rendelkezésre.

Az évente megpályázható állásokra több száz jelentkezés szokott érkezni. Most ez a szám akár növekedhet is, hisz a járvány óta most először van lehetőség erre a munkára.

Kapcsolódó
Egy kutató -70 Celsius-fokban főzött az Antarktiszon, az eredmény elképesztően látványos
Persze csak szórakozott, de a fotók tökéletesen szemléltetik, mennyire hideg van arra.
Olvasói sztorik